Provázci o Janáčkovi jinak a provokativně

Brno - Povaha i osud skladatele Leoše Janáčka je tématem nové hry brněnského Divadla Husa na provázku, kterou premiérově uvedli v pátek 11. listopadu. Na inscenaci Leoš aneb Tvá nejvěrnější spojili síly dramatik Milan Uhde, muzikolog, hudební skladatel a nadšený znalec Janáčka Miloš Štědroň a režisér Vladimír Morávek. Zaměřili se zvláště na Janáčkův vztah k ženám, v němž se podle Morávka odrážela skladatelova hluboká citlivost, ale zároveň neomalenost, odtažitost i hrubost. Morávek chce také demytizovat Janáčkovo dílo, obvykle považované za příliš složité a náročné.

Inscenace má velkorysou výpravu, jíž dominují sochy nahých žen a obří socha pegase zavěšená hlavou dolů pod stropem divadelního sálu. V představení zní motivy z Janáčkova hudebního díla ve Štědroňově výběru a úpravě a v podání tradičně dobře hudebně vybaveného souboru Husy na provázku.

Scéna z inscenace hry Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Leoš aneb Tvá nejvěrnější v divadle Husa na provázku
Zdroj: ČT24/Husa na provázku

Podle Morávka se v Janáčkovi po celý život snoubil strach s velkou vnitřní silou a jistá neotesanost s bezbranností. Janáčkova složitá povaha se údajně silně projevovala i v jeho vztahu k ženám. Brněnská inscenace ukazuje i tuto stránku skladatele, která příliš neladí s čítankovým portrétem velkého umělce. Podle Morávka může představení někoho i popudit - přesto režisér předpovídá hře budoucnost na českých i světových jevištích. „Věřím, že inscenace může být velkou službou pro obecné přijetí Janáčka, jehož hudba bývá považována za příliš posluchačsky náročnou,“ řekl Morávek na tiskové konferenci před premiérou.

Hra Leoš aneb Tvá nejvěrnější je výsledkem nového setkání úspěšné autorské dvojice. Uhde a Štědroň jsou společně podepsáni například pod Baladou pro banditu, která má v Huse na provázku status kultovního představení. Dosud je na repertoáru a bývá vždy vyprodaná. O inscenaci věnované Janáčkovi prý Uhde a Štědroň přemýšleli mnoho let.