AVÍZO: Předvánoční akce v mělnickém muzeu

Regionální muzeum Mělník připravilo na předvánoční období několik akcí. Od pátku 25. listopadu až do 8. ledna bude probíhat výstava „Od Ondřeje do Silvestra“. Na sobotu 3. prosince muzeum chystá Předvánoční jarmark. V pátek 9. a v sobotu 10. prosince to pak bude akce „Adventní a vánoční kuchyně našich babiček a prababiček“.

Od Ondřeje do Silvestra

Letošní téma vánoční výstavy zavede návštěvníky na venkov konce 19. století do doby adventu a Vánoc. Poklidnou dobu adventu přerušovaly a především dětem zpříjemňovaly obchůzky mnohých postav, které výstava v mělnickém muzeu připomene, s některými se možná „osobně“ návštěvníci seznámí poprvé. Výstava přiblíží i atmosféru tehdejšího Štědrého dne a večera s řadou pověrečných praktik, pomocí kterých se naši předkové pokoušeli rozpoznat svou budoucnost.

Otevřeno od 25. 11. 2011 – 8. 1. 2012 od úterý do neděle od 9,00 –12,00 a od 12,30 – 17,00 hod. Vernisáž se koná ve čtvrtek 24. 11. 2011 od 17,00 hod. ve velkém sále muzea. V hudebně dramatickém programu vystoupí děti ze ZŠ J. Seiferta pod vedením Klementiny Průchové.

Ambrož
Zdroj: ČT24/Renata Brtníková

Předvánoční jarmark

V Regionálním muzeu Mělník se v sobotu 3. prosince 2011 od 9.00 do 17.00 hodin uskuteční již jedenáctý ročník Předvánočního řemeslnického jarmarku. Proběhne ve všech prostorách muzea. Více než tři desítky prodejců, řemeslníků a jarmarečníků budou nabízet kvalitní tradiční řemeslnické zboží adventně a vánočně laděného charakteru. K vidění bude například umění perníkářů, svíčkařů, hrnčířů. Na Mělníku by se také měly představit skleněné vánoční  ozdoby známé z tradičních dílen Bergerů – Juklů. Chybět nebude batika, dřevěné hračky, šperky z nejrůznějších materiálů, práce ze dřeva, bylinkářské produkty, decoupage, skleněné dárky, výrobky dětí z místní školy nebo vánoční vazby a dekorace. Na návštěvníky čekají pestré ukázky řemeslných technik, např. perníkářství, figurky ze šustí, drátkování aj.

Jarmark doplní koutek s možností vyrobit si se zkušenou lektorkou drobný dáreček či obal na dáreček. Vstupné na jarmark činí 15 Kč dospělí a 10,-Kč děti 6-15 let (je v něm zahrnuto vstupné na výstavu Od Ondřeje do Silvestra).

Kuchyně našich babiček v Regionálním muzeum Mělník
Zdroj: ČT24/Renata Brtníková

Adventní a vánoční kuchyně našich babiček a prababiček

V Regionálním muzeu Mělník bude možné v pátek 9. prosince a v sobotu 10. prosince ochutnat adventní a vánoční jídla z kuchyní našich předků. Tento poslední ročník, který se nemohl loni konat, nabídne výběr z jídel, která návštěvníkům nejvíce chutnala v předcházejících devíti ročnících. Zájemci se můžou těšit na kaštanovou pěnu, hubník či smažené žáby po francouzsku, kančí kýtu se šípkovou omáčkou a nebo smažené jablkové knedlíky.  

Otevřeno v pátek – sobotu  9. - 10. 12. 2011 od 10,00 – 17,00 hod. v malém sále muzea. Vstupné 80,-Kč. Přílohou vstupenky je receptář.

Renata Brtníková, Regionální muzeum Mělník