Ve Strážnici vznikne nová vinařská lokalita Jizdébky

Strážnice - Nová vinařská vesnička vyrůstá na okraji Strážnice na Hodonínsku. Jedná se o zatím nejrozsáhlejší výstavbu nových vinných sklepů na jižní Moravě. Investor Josef Vavřík plánuje v lokalitě zvané Jizdébky vybudovat 35 nových vinných sklepů. O zájemce podle něj nouze nebude.

Nová vinařská část Strážnice má být především lákadlem pro turisty. Ti podle investora Josefa Vavříka jezdí do Strážnice ochutnat tradiční víno, ale často je „není kam umístit“. Vavřík proto oslovil architektku Lenku Benovičovou ze sousedního Petrova. Jeho snem je vybudovat ve Strážnici novou vinařskou lokalitu podobnou vyhlášeným petrovským Plžím.

Téměř jeden a půl hektarový pozemek na západním okraji Strážnice prozatím okupují bagry a nákladní auta. V budoucnu ale místní část Jizdébky obsadí milovníci vína. „Nabízel se tu delší dobu pozemek k prodeji. Z hlediska stavebního sice nebyl nejvhodnější, ale po určitých úpravách by měl splňovat podmínky pro budování,“ řekl Josef Vavřík. „V současné době tady navážíme zeminu, ze které vytvoříme základ nových sklepů,“ popsal.

Josef Vavřík o budování nových sklepů (zdroj: ČT24)

Na stavbu všech sklepů Josef Vavřík peníze nemá, zájemcům nabídne pouze místa a hotové projekty, aby celá vesnička měla jednotný ráz.

„Takovým typickým prvkem, který byl i na těch dřívějších stavbách, je žúdr, potom by tam měl být na fasádě strážnický ornament,“ uvedla autorka návrhu Lenka Benovičová. Kdy bude nová vinařská vesnička hotová, to zatím není jasné, záleží, jaký bude o nové sklepy zájem.

Sklepy staví i Bořetičtí a Pavlovičtí

Nové vinné uličky se budují i v dalších tradičních vinařských obcích. Například ve Velkých Pavlovicích vzniknou nové sklepy na svahu při okraji města. Jejich poněkud neobvyklý vzhled si vybrali sami vinaři. Vypadat budou všechny stejně - aby nevznikla další ulice, kde bude každé stavení jiné. „Vznikne tu 15 sklepů, mezi kterými bude i malé náměstíčko, kde bude i centrální vinotéka a místo pro návštěvníky. Sklepy budou barevné, trošku roztančené a veselé,“ prozradil místostarosta Velkých Pavlovic Zdeněk Karber (nez.). Zájem o ně byl podle Karbera obrovský.

Nad podobnými plány uvažují také nedaleké Bořetice. Tam jsou sklepy tak hustě vedle sebe, že další rozšiřování by nesnesly. Státní hranice vinařské republiky Kraví hora se proto budou posouvat dál na východ. Obci se už dokonce hlásí vinaři, kteří by v nové lokalitě chtěli sklepy stavět.

Přesto jsou nové vinařské uličky na Moravě spíše raritou. Ve většině obcí se nejčastěji rozšiřují už existující sklepy.