Medvědice Cora z brněnské ZOO porodila dvě mláďata, nepřežilo žádné

Brno - Lední medvědice Cora z brněnské zoologické zahrady přivedla v úterý na svět dvě mláďata. Prvorozené asi hodinu po porodu nejspíš zardousila. Usoudila zřejmě, že nebylo životaschopné. Druhé nejprve přijala, medvídě ale později přestalo jevit známky života. Dnes ráno tak medvědice sežrala i druhé mrtvé mládě.

První mládě Cora porodila v úterý odpoledne, všiml si toho jeden z ošetřovatelů, když samici kontroloval přes monitor. „Porodila kolem šestnácté hodiny. Projevila mateřské instinkty a mládě olízala. Medvídě ale nejevilo známky života,“ popsal situaci vrchní zoolog Jaroslav Dražan. Cora pak jednala, jak jí velel přirozený zvířecí instinkt - podle mluvčí ZOO Brno Lucie Kapounové mládě asi hodinu po porodu sežrala. Později sice vyšlo najevo, že snědla pouze placentu, potomek byl ale mrtvý zřejmě krátce po porodu anebo ho sama zardousila. 

Ošetřovatelé předpokládali, že Cora čeká opět dvojčata. Čekání na další porod se jim vyplatilo - druhé mládě vykouklo ven minutu před 20. hodinou večer, tedy za čtyři hodiny od prvního porodu. Brněnská ZOO na své facebookové stránce informovala, že druhé mládě Cora podle všeho přijala a z porodního boxu se ozývají pravděpodobně „zvuky pijícího mláděte“. Na webové kameře bylo vidět, že mládě klidně spalo vedle své matky. 

Medvědice Cora dvě hodiny po porodu mláděte (zdroj: ČT24)

Pak ale přišly komplikace. „Mládě bylo nezvykle tiché, normálně by se mělo dožadovat jídla a jevit jasné známky života. Cora ho jen několikrát přenesla v tlamě z jednoho místa na druhé,“ uvedl večer ředitel zahrady Martin Hovorka. „Zhruba po hodině a půl bylo zřejmé, že medvídě nejeví známky života,“ dodal Dražan. Dnes ráno kolem půl deváté tak medvědice sežrala i druhé uhynulé mládě. „Proč přesně medvídě zemřelo, to nevíme. Cora ale i tak potvrdila, že je dobrá matka. Mládě si nechala až do rána, stále zřejmě, doufala že není mrtvé,“ řekl její ošetřovatel Jaroslav Jasinek. 

Na jaře čeká Coru s Umcou další pokus 

Cora je nyní po porodu trochu unavená. Ošetřovatelé ji dnes ještě nechají odpočívat v porodním boxu. Zítra ji vypustí ven, aby se mohla proběhnout. „Coru necháme zatím nějaký ten týden bez Umcy, pak ho k ní zase pustíme,“ řekl Jasinek s tím, že by se medvědí pár mohl na jaře opět spářit. I když vládne mezi ošetřovateli zklamání, všichni se upínají k dalšímu pokusu. „To, že Cora mláďata sežrala, je přirozené. Určitě jako matka nezklamala,“ uvedl Jasinek. „Budeme se modlit, aby to příští rok vyšlo,“ dodal ošetřovatel. 

Jak se daří medvědici Coře, můžete sledovat online na webu ZOO Brno. Anebo si přenos z porodního boxu otevřete ve svém počítači.

Odchov v zajetí je extrémně náročný

Odchov ledních medvědů se mnohdy nemusí podařit, podle statistik přežije v zajetí do dospělosti je osm procent mláďat. Ani v přírodě není číslo o mnoho lepší. V roce 2007 Cora úspěšně odchovala dvojčata Toma a Billa. Medvíďata pojmenovaná po zpěvácích německé hudební skupiny Tokio Hotel tehdy brněnské ZOO přinesla do pokladny asi tři miliony, návštěvnost se zvedla o 70 tisíc lidí a obchody prodávaly stovky plyšových ledních medvídků. Bill a Tom odešli ve věku 15 měsíců do jiných zoologických zahrad - Bill do německého Gelsenkirchenu a Tom do Prahy. Samice přivedla na svět dvojčata i loňský rok, nepodařilo se je ale odchovat.

Vydáno pod