Dětská klinika FN v Olomouci prošla kompletní rekonstrukcí

Olomouc - Dětská klinika Fakultní nemocnice v Olomouci prošla zásadní rekonstrukcí za více než 100 milionů korun. Stala se tak moderním špičkovým centrem, kde mohou být rodiče s nemocnými dětmi takřka nepřetržitě. Proměna dětské kliniky trvala rok a půl. Kromě stavebních úprav a nového vybavení jsou barevně vyzdobené také chodby - a to díky Sdružení Šance.

Sedmnáctiměsíční Matýsek z Frýdku – Místku je v nemocnici už týden. Jeho maminka je s ním neustále, ve dne i v noci. „Máme před operací, velká výhoda je v tom, že celou dobu můžu být s malým. Na pokoji máme sociální zařízení, můžu pochválit stravu i péči sestřiček,“ říká Michaela Turoňová. Pod jednou střechou teď mají pacienti i zdravotníci vše, co ke špičkové péči potřebují. Děti jsou méně stresovány a mají větší komfort. „Máme operační sály na tomto patře, transfery dětí se minimalizovaly. Maminka se může před operací o to dítě starat, konejšit ho a ten psychosomatický kontakt je intenzivnější,“ myslí si lékařka Petra Venháčová. „Stali jsme se dětskou nemocnicí se vším všudy, jak jsme si už dávno přáli,“ uvedl přednosta Dětské kliniky Vladimír Mihál.

Dětská klinika v Olomouci (zdroj: ČT24)

Na nové sály navazuje takzvaný dospávací pokoj, kde je pacient po operaci pod dohledem odborníků. Nové je i pooperační oddělení. Lékaři fakultní nemocnice provedou tři sta urologických dětských operací ročně. Což je nevíce v České republice. „Sály využíváme pro operace dětí s dětskými urologickými onemocněními, dále je využívají chirurgové a další specialisté jako oční lékaři, plánujeme i další obory včetně neurochirurgie,“ prozradil dětský urolog Oldřich Šmakal. „Pediatr, který je ošetřujícím lékařem dítěte, se může na svého pacienta přijít podívat a to otevírá novou dimenzi oborové spolupráce,“ dodává vedoucí dětských anesteziologických týmů Lucie Jurečková.