Za vyřazením z evropské soutěže vidí Prostějov selhání rozhodčích

Prostějov – Prostějovští boxeři se teď už mohli připravovat na semifinále mezinárodní soutěže Boxing One Championship, místo toho ale cítí křivdu a dusí zklamání. Klíčový souboj proti Gladiátorům z Györu totiž podle názoru Hanáků ovlivnili slovenští rozhodčí, kteří jen těsně unikli inzultaci od rozzuřených diváků.

Mistrovství republiky, domácí extraliga a evropská soutěž. Náročný podzim zažili prostějovští boxeři. Nejprestižní soutěž jim už ale síly ubírat nebude. V Boxing One Championship po prohře s Györem končí. „Účast hodnotím pozitivně. Naši kluci nastoupili do soutěže s tím, že je velmi těžká, ale je důležité, že čeští fanoušci měli možnost vidět kvalitní box,“ hledal pozitiva šéf prostějovských Býků Tomáš Rak.

Právě s posledním zápasem v sokolovně zaplněné pěti sty diváky ale Prostějovští určitě být spokojení nemohou. Největší bouři vyvolal kontroverzní průběh zápasu domácího Vardana Besaljana s Ferencem Hosszou. Prostějovský bijec hned v první minutě poslal maďarského protivníka dvakrát k zemi, místo ukončení zápasu pro jasnou převahu se ale rozhodčí začali soustředit na Besaljanovu techniku a napomínat jej za porušování amatérských pravidel. Český reprezentant arménského původu se nakonec nechal rozhodit a rozhodčí ho diskvalifikovali. „Vůbec to nechápu, měl jsem vyhrát. Všichni to viděli, jak jsem ho zničil, nemohl ani stát na nohách. Udělali to ale tak, aby mě mohli diskvalifikovat, jinak totiž neměl žádnou šanci,“ nesnažil se skrývat nespokojenost naštvaný Besaljan.

Vardan Besaljan a Tomáš Rak k zápasu (zdroj: ČT24)

Mezinárodní soutěže se přes současné zklamání budou snažit loňští extraligoví mistři zúčastnit i příští rok, úrovní totiž výrazně převyšuje českou soutěž. Na tu se teď prostějovští boxeři budou moci soustředit. Pokud v ní tedy zůstanou. V současné době totiž vyhrožují odstoupením, pokud nebude potrestána Nitra, která měla údajně nechat za svůj tým nastoupit cizí rohovníky.   

56 kg: Ruslan Shakaldaev - Robert Konnyu            0:2 n.b. (0:2)

60 kg: Hamo Aperjan - Sandor Racz                2:0, 3. k. r.s.c. (2:2)

64 kg: Miroslav Šerban - Georgian Nyeki (Ž)        1:1 n.b. (3:3)

69 kg: Emil Kocvelda - Daniel Zambo            0:2 n.b. (3:5)

75 kg: Michal Vodárek - Barnabáš Hegyi  0:2 n.b. (3:7)

81 kg: Vardan Besaljan - Ferenc Hosszu            0:2 disk. 3. k. (3:9)

91 kg: Petr Novotný (Ž) - Constantin Bejemaru            2:0 bez boje (6:9)

Rozhodčí: Petr Jachman, Norbert Horňák, Martin Straser (všichni Slovensko), Lászlo Salamon (Maďarsko).