Špatné ovzduší v kraji nutí některé lidi i k odstěhování

Ostrava - Kvůli špatnému ovzduší trpí lidé v Moravskoslezském kraji záněty dýchacích cest, astmatem, alergiemi a dokonce dříve umírají. Tvrdí to statistiky krajských hygieniků. Na nemoci, které způsobuje špatné ovzduší, jsou náchylnější zejména malé děti a lidé nad šedesát let.

Tříletý Kryštof Slípek dostal první zápal plic v šesti měsících. Od té doby jich měl několik. Ulevilo se mu jen tehdy, když s ním rodiče odjeli mimo Ostravu. „Člověk si to hned nespojí s tím, že by to mohlo být tím prostředím, kde žijeme, ale když se to opakovalo podruhé, potřetí, tak jsme odjeli do Beskyd na chatu a bylo to v pořádku, přestal kašlat, zápal plic žádný, rýma žádná,“ říká jeho maminka Kamila Slípková. „Kdykoliv se vrátil do Ostravy, tak ten jeho zdravotní stav se zhoršoval,“ potvrdila i dětská lékařka Eva Schallerová. Aby se Kryštof zbavil problémů, nezbývalo rodině Slípkových nic jiného, než se z Radvanic definitivně odstěhovat. „V době, kdy tady jsou, ty potíže jsou veliké a většinou, když se odstěhují, tak ty potíže odeznívají beze zbytku,“ uvedla Eva Schallerová.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Kryštof ale není jediný, kdo v Ostravě trpí dýchacími problémy. V době smogu vyhledává pomoc lékařů až o třetinu více lidí, než po zbytek roku. „Nepříznivá emisní situace v podstatě pokrývá asi tři čtvrtiny obyvatel kraje,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Helena Šebáková. K nejčastějším onemocněním způsobeným špatným ovzduším patří astma. A právě astmatiků je v Ostravě téměř dvojnásobně vyšší počet, než je celorepublikový průměr. „Prach s sebou nese částice, jak alergeny, tak plísně, z toho důvodu je ten prach pro zdraví velmi nebezpečný,“ dodala Helena Šebáková. Děti a starší lidé by měli omezit pohyb venku až do konce příštího týdne, kdy se podle meteorologů smogová situace zlepší.

Vydáno pod