Radar v Sokolnicích přejde na ostrý provoz na jaře 2012

Sokolnice - Armádní radar NATO v Sokolnicích na Brněnsku ani po čtyřech letech neplní svoji funkci. Stále běží jen zkušební provoz a termín přepnutí do ostrého se už několikrát posunul. Podle armády se čeká na to, až budou připraveny i ostatní radary v Nepolisích na Královehradecku a v Maďarsku. To by se mělo podařit nejpozději do dubna příštího roku.

Sokolnický radar bude součástí systému protivzdušné obrany států NATO, má plnit funkci ostrahy vzdušného prostoru. Dokončen a zkušebně spuštěn byl v létě 2008, doposud však není napojený na obranný systém.

„Termín spuštění plného provozu je závislý na výsledcích zkušebního provozu smluvně svázaných taktéž s radarem v Nepolisích a radary v Maďarsku. Čeká se, až tyto radary budou mít kladně vyhodnocené potřebné testy,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Radaru v Sokolnicích navíc ještě chybí potřebný certifikát, který potvrdí, že je vše, co se děje uvnitř areálu, dostatečně utajeno.

Podle ministerstva obrany je teď nejreálnějším termínem spuštění ostrého provozu radaru konec dubna příštího roku.

Vedení obce ale krčí rameny, že informace o dění kolem radaru postrádají. „Poslední dobou nám chybí zprávy o tom, jaký je současný stav a plánovaný vývoj. Informovanost by mohla být určitě větší, abychom zprávy mohli dál předávat našim občanům,“ postěžoval si starosta Sokolnic Jiří Žitovic (TOP 09).

Pro obsluhu radaru ani občany žijící v jeho okolí se jeho uvedením do ostrého provozu nic nezmění. „Zkušební provoz probíhá už v ostrém režimu. Změna bude pouze v připojení radaru do systému NATO NATINADS,“ vysvětlil Pejšek. Také náklady na jeho provoz tak zůstanou stejné. Roční provoz jednoho takového radaru vyjde Severoatlantickou alianci na více než tři miliony korun.

Radar zřejmě ruší televizní a mobilní signál v okolí

Ke zřízení radaru se ministerstvo obrany zavázalo spolu se vstupem do Severoatlantické aliance v roce 1999. Stavbu za půl miliardy korun, která má přispět k bezpečnosti střední a východní Evropy, provázely od počátku rozporuplné reakce. Ani teď tomu není jinak - lidé si stěžují, že jim radar ruší signál u mobilních telefonů a televize.

„Obrátili jsme se na Český telekomunikační úřad, abychom zjistili, zda je závada na jejich anténě, nebo tyto potíže skutečně způsobuje radar. Výsledek však zatím nemám,“ uzavřel starosta.

Vydáno pod