Umělecká aukce pomůže přírodě, letos už podeváté

Brno - Díla předních českých umělců i méně známých autorů jdou dnes večer do dražby, jejíž výtěžek je určen na projekty ochrany přírody. Letos mohou návštěvníci akce vybírat z více než stovky uměleckých děl. Devátý ročník benefice připravila Nadace Veronika, která totuo formou podporuje ekologické aktivity už od roku 2003.

Olbram Zoubek, Ivana Barazi, Dalibor Chatrný, Vlasta Švejdová či Vlastimil Zábranský. Díla těchto i dalších umělců může dnes v dražbě získat každý, kdo se v 18 hodin vydá na Benefiční aukci na Novou radnici v Brně. U každého díla je dána vyvolávací cena, konečnou částku, která půjde na ochranu přírody, určí až štědrost dražitelů. I tentokrát je výtěžek aukce určen na několik ekologických projektů, vybraných ve veřejném grantovém řízení.

Spontánní akce vydržela už devět let

Benefiční aukce vznikla zcela spontánně. V roce 2003 se Nadace Veronika snažila získat peníze na záchranu a výkup stoletého jedlovobukového lesa v Bílých Karpatech, kterému hrozilo vykácení. Na úspěšnou záchranu karpatského lesa navázaly další dražby. Z jejich výtěžku se nadaci podařilo zachránit poslední části lužního lesa v Brně, vykoupit část mokřadních luk na Vysočině či obnovit několik školních zahrad.

Devátý ročník předvánoční benefiční aukce se uskuteční v pondělí 21. listopadu 2011 od 18 hodin na Nové radnici v Brně. Dražitelem bude Radko Pavlíček, dobročinným večerem bude provázet Lucie Zedníčková. Na večerní aukci naváže opět aukce internetová, jejíž katalog je už teď k vidění na webových stránkách projektu.