Kvůli Dolu Frenštát už padla trestní oznámení na čtyři úředníky báňského úřadu

Frenštát pod Radhoštěm - Trestní oznámení na čtyři úředníky Obvodního báňského úřadu v Ostravě podaly radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm a Trojanovicích. Tvrdí, že zaměstnanci státu pracují ve prospěch těžařů z OKD, když ignorují skutečnost, že většina staveb v areálu dolu stojí načerno. Báňský úřad ale trvá na tom, že všechna vydaná stanoviska jsou v souladu se zákonem.

Počátek roku. Starosta Trojanovic Jiří Novotný podává podnět k zahájení řízení o demolici více 50 staveb v areálu dolu, kterým skončilo kolaudační povolení. OKD se brání a žádá o obnovu souhlasu. Argumentuje stanoviskem Obvodního báňského úřadu Ostrava pro zachování dolu. A právě to vyprovokovalo obce ke společné akci - zažalovaly státní úředníky. „Obvodní báňský úřad naposledy teď v roce 2011 vydal stanovisko, že k tomuto konzervačnímu režimu jsou nutné i těžní věže. Tyto těžní věže již 20 let nemají platnou kolaudaci a jsou postaveny proti podmínkám stavebního povolení,“ argumentuje starosta Trojanovic Jiří Novotný. Trestní oznámení míří na čtveřici úředníků ostravského obvodního báňského úřadu. Podle starostů měli při svém rozhodování vědět, že většina staveb v areálu dolu má propadlé kolaudační povolení. „Státní báňská správa je nestranný orgán vázaný pouze zákonem. Dosud nemám informaci o tom, že by Státní báňská správa, konkrétně Obvodní báňský úřad v Ostravě, porušil zákon,“ uvedl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jména úředníků, kteří jsou pod stanovisky báňského úřadu podepsaní, obce zveřejnit nechtějí. Trestní oznámení podaly dnes prostřednictvím brněnské advokátní kanceláře. Úředníci se podle radnic dopustili čtyř trestných činů. „Trestní oznámení lze podat pouze na konkrétní jednotlivce, případně na neznámého pachatele, nikoliv na úřad, protože ten není trestně odpovědný,“ řekl advokát najatý radnicemi Pavel Černý. „Máme za to, že obvodní báňský úřad se zodpovídá státu, měl by se zodpovídat občanům a rozhodnutí by neměla být vedena jinými snahami. My máme za to, že jejich rozhodnutí nejsou v pořádku a že nás poškozují,“ vyjádřila se starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. Společnost OKD trestní oznámení nechce komentovat s vysvětlením, že se jí bezprostředně netýká. Odmítá také komentovat svůj postup v případě nedávného rozhodnutí frenštátského stavebního úřadu, který zamítl žádost těžařů o vydání dodatečného povolení ke stavbám. Lhůta pro odvolání končí ve čtvrtek, OKD se zatím nevyjádřilo.