Poličná se chce kvůli škole odtrhnout od Valašského Meziříčí

Valašské Meziříčí - Odtržení Poličné od Valašského Meziříčí nabývá čím dál reálnější obrysy. Oba pomyslní soupeři už pracují na ekonomické analýze kladů a záporů tohoto radikálního kroku. O vyhlášení referenda může být jasno už 15. prosince. Vše odstartovalo zrušení školy v Poličné, nečekané rozhodnutí zastupitelů radikalizovalo do té doby poklidnou místní městskou část.

Když tři sta lidí přišlo vyhubovat starostovi a zastupitelům, bylo jasné, že Poličná zrušení školy jen tak nestráví. Dva příklady za všechny – páťáci Honzík a Kateřina. Chlapec s mozkovou obrnou, dívka s epilepsií. Venkovská škola je přirozeně vtáhla mezi zdravé děti, malotřídka umožňuje individuální asistenci při učení. Přesun na novou školu - to by pro Honzu i Katku velmi pravděpodobně znamenalo zhoršení zdravotního stavu. „On sám nikde nedojde. Byl by problém dojít na autobus. Nezvládal by to, byl by unavený,“ myslí si maminka chlapce s mozkovou obrnou Ivana Machalská. „Každá změna jí dělá velké problémy. Vrátili bychom se tam, kde jsme byli na začátku – záchvaty,“ přidává se i maminka dívky s epilepsií Gabriela Šefraná. Dva tisíce podpisů je pod peticí na záchranu školy. Další petice je na spadnutí, tentokrát za odtržení Poličné od města. Na vyhlášení referenda bude stačit 425 podpisů.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Znovu po 7 letech Poličná zvažuje odtržení. V roce 2004 místní odradila ekonomická analýza. Teď ale mají nový podstatný motiv – záchranu školy. „Děláme to kvůli škole, kvůli dětem. Když se zeptáte všude jinde, tak je to to poslední, na co by sáhli,“ tvrdí předseda osadního výboru Poličná Vladimír Místecký. Protipóly už počítají plusy a mínusy. Město by ztratilo dva miliony, ušetřilo by milion a půl za školu. Tyto peníze by musela platit nová obec, určitě by to byla podstatná položka v rozpočtu. „V současné době by vycházel rozpočet minimálně 15 milionů a na ty investice už by tam něco zůstalo,“ říká Vladimír Místecký.

„Lidé si budou muset přepsat občanské průkazy, prostě změnit bydliště. Těch kroků, které se týkají administrativy, je hodně,“ varuje starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka. 15. prosince mohou městští zastupitelé školu ještě zachránit. V opačném případě už budou hlasovat o referendu k odtržení. Poličané to myslí vážně, už ve čtvrtek jedou sbírat rozumy do Želechovic. Ty se před třemi lety trhly od Zlína a idylický rozvod to rozhodně nebyl.