Olomoucký soud zvýšil tresty mladíkům, kteří přepadali herny ve Frýdku Místku

Olomouc - Razantně vyšší tresty přidělil olomoucký vrchní soud mladíkům, kteří loupili v hernách a kasinech ve Frýdku Místku. Přišli si tak skoro na 300 tisíc. Dvacetiletý Josef Muroň půjde do vězení na šest a půl roku. Jeho stejně starý kamarád Jakub Binar původně dostal podmínku, dnes mu soudce přiřkl pětiletý nepodmíněný trest.

Josef Muroň vyloupil šest heren ve Frýdku Místku loni během vánočních svátků. Řešil tak své narůstající dluhy. Poprvé se mu dařilo. Barmanka mu vydala 50 tisíc. Podruhé se ale obsluha nedala a odešel s prázdnou. Proto přibral Jakuba Binara. Od té doby loupili společně. Binar nejprve obhlédl situaci, potom přišel Muroň s maketou pistole a loupil. Čtyři roky za loupež pro Josefa Muroně a dvouletý podmíněný trest za pomoc k zločinu pro Jakuba Binara –  to byl rozsudek Krajského soudu v Ostravě. Podle státního zástupce ale byly tresty příliš mírné a soud mu dnes dal za pravdu. Jako polehčující okolnost soudce vyzdvihl, že se oba muži doznali, napadeným se omluvili a škodu zaplatili.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„To zpřísnění je s ohledem na rozsah té trestné činnosti na místě. U jedné té barmanky se navíc projevila posttraumatická stresová porucha,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyallossy. Proto podle soudce nelze jednání hochů hodnotit jako mladickou nerozvážnost. Jeho rozhodnutí zaskočilo zejména dosud netrestaného Jakuba Binara. „Já jsem si vědom, že krajský soud rozhodoval pod spodní hranicí. Upřímně, my jsme počítali, že po odvolání může dojít ke zvýšení trestu,“ vyjádřil se obhájce Josefa Muroně Zbyněk Lakomý. Oba mladíci by si tresty měli odpykat ve vězení s dozorem.