Stavba brněnského studia ČT bude levnější

Brno - Náklady na výstavbu nového studia ČT Brno poklesnou z plánovaných 600 milionů na 350 až 400 milionů korun. Úspora vznikne kvůli tomu, že v novém studiu nebude filmový ateliér, ve kterém mělo Centrum dramatické tvorby ČT Brno natáčet vnitřní scény připravovaných snímků. ČT už získala na stavbu brněnského studia stavební povolení, stavět se začne příští rok.

„Trochu jsme změnili podobu televizního studia a ateliér chceme postavit jiným, levnějším způsobem,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Získání stavebního povolení znamená, že je velmi dobrá vyhlídka, ne-li jistota, že by se v polovině roku 2014 mohly začít vyrábět pořady,“ řekl předseda Rady ČT Milan Uhde. Samotná stavba má být hotová do léta 2013. Brněnské studio má stát v Brně-Líšni, na pozemcích, které televize koupila od Zetoru.

Projekt plánů na stavbu nového brněnského studia už se v minulosti několikrát ocitl v ohrožení. O pozastavení projektu kvůli vysokým nákladům hlasovala v červenci Rada ČT, návrh ale neprošel. Studio v Brně se stalo i jedním z témat předvolební kampaně před volbou generálního ředitele televize.

Rada také projednávala proměnu programového schématu ČT1 a ČT2

„Věcí, které se tam změní, je poměrně hodně. Budeme uvádět řadu českých a zahraničních filmů, přineseme nové seriály - například premiérový Život je ples, opakování Zdivočelé země, pokračovat bude i seriál Vyprávěj,“ popsal Dvořák. Přesun čeká také Večerníček, od příštího roku se bude vysílat ve stejném čase na ČT2.