Brněnský Špilberk patří panenkám Barbie

Brno - Vyjít vstříc vkusu malých slečen se rozhodlo Muzeum města Brna, které na Špilberku připravilo výstavu s výmluvným názvem Barbie v šatech krásných jako sen.  Hradní gotický sál až do konce roku zaplnila sběratelská kolekce panenek Barbie studentky Eriky Kratochvílové. Fanoušky zřejmě nejslavnější panenky světa čeká sedm desítek křehkých krásek. Pro mnohé zůstane otázkou, zda právě tyto komerčně mimořádně úspěšné dámy patří do starobylého sálu. Jisté je, že muzeum se věnuje výstavám hraček dlouhodobě a že Barbie je vlastně jedním z fenoménů moderní doby.

Ostatně nebude od věci připomenout v souvislosti s brněnskou výstavou jiný historický fakt. Za stvořitelku slavné  panenky  i jejího nerozlučného přítele Kena je označována spoluzakladatelka firmy Mattel Ruth Handlerová. A od narození  této dámy uplynulo 4. listopadu rovných pětadevadesát let, takže výstava vlastně připomíná i aktuální výročí.  Handlerová si v roce 1956 při své návštěvě Švýcarska koupila německou panenku Lilli, která se pro ni stala hlavním zdrojem inspirace pro vytvoření vlastní podobné panenky, později nazvané Barbie po její dcerce. A v roce roce 1961 se objevila druhá postavička, nerozlučný přítel panenky Barbie, který dostal jméno po jejím synovi Ken.

Na Špilberku čekají exponáty  v modelech od módních návrhářů světových jmen. Návštěvník narazí na slavná jména, jako je Dior, Versace, Reem Acra, Katiana Jimenes, Nolan Miller, Heather Fonseca, Carolina Herrera, BadgleyMischka nebo  Monique Lhuillier. A je dlužno přiznat, že luxusní róby panenek jsou propracovány do nejmenších detailů nejen ve střizích a materiálu, ale také doplňcích. A jak správně upozorňují kurátoři, sběratelské panenky jsou vyráběny v omezeném množství v limitovaných edicích třeba o pouhých tisíci kusech pro celý svět. Tím se stávají vzácnější a méně dostupně, a tak jsou určeny pro sběratele a vystavování. Na rozdíl od běžných Barbie patří ke každé ztěchto panenek stojánek, a především Certificate of Authenticity, který zaručuje, že jsou tyto panenky originální. Panenky bez certifikátu nemají sběratelskou hodnotu.

Devatenáctiletá sběratelka vystavila na Špilberku panenky s poetickými názvy jako  Vládkyně moří, Nekonečné snění, Růžová nádhera, Leknín, Odlesky světla, Císařovna nevěsta nebo Srdcová královna. Ostatně třpytivý svět panenek Barbie sází právě na okázalost a efetnost. Však také vystavené panenky nejsou ani určeny na hraní, ale pouze k výstavnímu předvádění veřejnosti. Tak jako je tomu nyní i na prvním moravském hradě.

Vydáno pod