V Horní Lidči dokončují jedinečný pohyblivý betlém

Horní Lideč - Celý rok vyřezávalo 20 řezbářů z České republiky a Slovenska figurky z lipového dřeva pro unikátní multimediální betlém, který vzniká v Horní Lidči na Vsetínsku. Obec leží na česko-slovenském pozemí, proto jsou v netradičním betlému kromě biblických výjevů také obrazy z historie Zlínského a Trenčianského kraje.

Biblické výjevy a vedle nich dominanty Hostýna, Velehradu, Kroměříže, ale také Trenčianský hrad na Slovensku a obrazy zachycující například svatohostýnskou legendu o záchraně Moravy před nájezdy Tatarů.

Mimořádný betlém s 220 figurkami z lipového dřeva je navíc pohyblivý. Elektromotorky dávají sílu kladkám, důmyslně ukrytá ložiska pak garantují plynulý pohyb figurek. „Může to vypadat složitě, ale když na tom člověk dlouho pracuje, tak nakonec vždycky přijde na to, jak to udělat,“ popsal autor mechanické části betlému a rodák z Horní Lidče Zdeněk Tkadlec.

Expozici osvětluje 260 světel vytvářejících různé světelné efekty a doprovází ji filmový příběh o významných historických událostech regionu. Betlém už je prakticky hotový, nyní se všechny použité multimediální prvky musí načasovat tak, aby tvořily dokonale sladěný celek.

NO COMMENT: Multimediální betlém v Horní Lidči (zdroj: ČT24)

Na zaplacení betlému, jehož cena dosáhla 7,5 milionu korun, se podílely okolní české i slovenské obce. Betlém se veřejnosti poprvé představí 10. prosince, poté bude v kostele v Horní Lidči přístupný celoročně.