Brno výrazně omezí hazard

Brno - Rada města schválila návrh na novou vyhlášku, která v osmnácti městských částech zcela zakazuje veškeré loterie a výherní přístroje. Omezení začne platit za 3 roky. Nová vyhláška je reakcí na změnu loterijního zákona, kterou letos v září přijal parlament. Všechny městské části musely znovu určit, kde hazard nechtějí. Úplný zákaz odsouhlasila většina včetně čtvrti Brno-střed, kde je heren nejvíce.

„V návrhu je osmnáct městských částí, které si nepřejí žádný hrací přístroj,“ uvedl po jednání rady mluvčí magistrátu Pavel Žára. Dalších 9 městských částí chce hazard omezit pouze částečně a dvě okrajové městské části nebudou hazard omezovat vůbec. 


Občanské sdružení Brnění, které proti hazardu bojuje, ale městu vytýká, že nezaručí omezení hned. Prý to umožňuje nález Ústavního soudu. Mluvčí magistrátu takový výklad legislativy zpochybňuje, nicméně vyhlášku musí ještě v prosinci schválit zastupitelstvo, které může přijmout změny. 

Brnění vydalo vlastní manuál

Brněnské občanské sdružení Brnění vydalo manuál pro obce, kde jim radí, jak se mohou zbavit kasin, heren a barů s hracími automaty. Obsahuje i návrh vzorové obecně závazné vyhlášky, která provoz hracích přístrojů reguluje. Brnění vychází ze tří nálezů Ústavního soudu, jež se obecních vyhlášek a hracích automatů týkaly. Manuál by dnes měly dostat všechny obce a města v ČR, uvedlo Brnění v tiskové zprávě.

Podle Brnění je gamblerství nemoc, jíž v ČR podle odhadů trpí statisíce lidí, v přepočtu na obyvatele nejvíc na světě. Závislost na automatech lze prý léčit hůř než drogovou. „Česko je pračkou špinavých peněz pro celou Evropu, ne-li svět. Přes jeden hazardní přístroj můžete proprat takřka libovolné množství peněz,“ píše Brnění.

Vydáno pod