Podvodníci s auty dostali trest šest a osm let za mřížemi

Olomouc - Osm a šest let vězení pro dva hlavní organizátory leasingových podvodů s auty.  Vrchní soud v Olomouci dnes rozhodl v případu celkem devíti obžalovaných mužů. Ostatních sedm potrestal v rozmezí od tří a půl roku vězení až po podmínky. Podle soudu mohou za rozsáhlé podvody s auty na jižní a střední Moravě.

Auta dražších značek, škoda 12 miliónů korun, scénář jasný - pořídit auto na leasing, padělat doklady a dostat ho přes moře na sever Afriky. Právě tak se skupina mužů před osmi lety rozhodla přijít k penězům. Podle policie se jednalo o nové vozy, maximálně dva až tři měsíce staré, s maximální výbavou a hodnotě od 800 tisíc korun. „Pokaždé bylo auto psáno na někoho jiného a předávaly si ho mezi sebou neznámé osoby,“ prozradil mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyallosy. Podvodem tak za mořem zmizelo 22 aut. Leasingovým společnostem je zpětně pachatelé hlásili jako ukradená - a inkasovali miliony. Skupinu vedl Alžířan s českým komplicem. Oba žádali zproštění viny. Soud je však poslal na šest a osm let do vězení. „Nelze vyloučit odvolání,“ vyjádřil se právní zástupce Milana Holzäpfela Martin Strýček. „Je mu dáno za vinu organizátorství, jsem ale přesvědčena, že toto nebylo jednoznačně prokázáno,“ řekla i právní zástupkyně Ali-Sida Jiřina Svojanovská.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Se svým odvoláním naopak uspěli další tři obžalovaní. Bránili se, že o podvodu nic nevěděli. Soud jim dal částečně za pravdu a rozdal podmíněné tresty. „Já jsem ten bílý kůň, nic jsem o tom nevěděl, jen jsem se chtěl podívat do světa,“ tvrdí obžalovaný Julius Bikár. V případu leasingových podvodů figurovalo původně 22 lidí. Soudy ho řeší tři roky. Jen poslední rozsudek od krajského soudu v Brně má 147 stran. Čtyřem zbývajícím mužům pak soud v komplikovaném případu  tresty potvrdil.