Ostrava bude mít web o ovzduší

Ostrava - Nové internetové stránky o ovzduší chystá ostravská radnice pro své obyvatele. Na adrese www.dychamproostravu.cz by měli najít aktuální stav ovzduší ve městě a také rady, jak přispět k jeho zlepšení. Město podle svých slov za nové stránky nezaplatí ani korunu.

Vše o životním prostředí ve městě na jednom místě – to je cíl nového speciálního webu, který chce během týdne spustit ostravská radnice. Město si totiž nechalo zpracovat průzkum, ve kterém 96 procent obyvatel považuje životní prostředí za velký problém a většina z nich je ochotna pomoct s jeho řešením. Výsledkem je tak web Dýchám pro Ostravu. „Dozví se tam, jak sami mohou přispět k tomu, aby se situace v Ostravě zlepšila. Budou tam veškeré dokumenty, co město dělá,“ prozradil náměstek primátora města Ostravy Dalibor Madej. „Hlavně jsou to aktuální údaje z jednotlivých měřících stanic na území města Ostravy. Dále tam budou informace o fondu, který je zřízen proto, aby z něj byly hrazeny ozdravné pobyty,“ dodal vedoucí odboru vztahu k veřejnosti ostravského magistrátu Michal Bayer.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Letos se tak do hor na školy v přírodě dostalo téměř 1500 školáků a školaček. Do fondu přispěla radnice a největší znečišťovatelé ve městě 11 miliony korun. Radnice teď shání peníze do fondu na příští rok. Pro příští rok je v návrhu rozpočtu, který bude schvalovat zastupitelstvo, navržena částka pět milionů korun,“ řekl Dalibor Madej. O dalších pět milionů korun do fondu na ozdravné pobyty chce město požádat i ministerstvo životního prostředí.