Slavný mořeplavec pokřtil své knihy

Slavný mořeplavec Richard Konkolski pokřtil v ostravském Domě knihy Librex své dvě nové cestopisné publikace – Zápas o Atlantik a Setkání se Svatou Helenou. Jejich kmotrem se stal horolezec Leopold Sulovský. Svou prvotinu pokřtila také manželka Richarda Konkolského Miroslava Konkolská.

Richard Konkolski je mořeplavec, který se účastnil závodů osamělých mořeplavců přes Atlantik z Anglie do amerického Newportu. Jaké nástrahy na své cestě potkal, popisuje ve své knize Zápas o Atlantik.

„Pokud to jede a pokud je člověk na dobré pozici, nemá čas myslet na to, že je sám. Pochopitelně, když se dostane do bezvětří a vidí, že ho ostatní předjíždějí, tak je to daleko depresivnější,“ vzpomínal Konkolski na osamělé plavby.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Na vlastnoručně vyrobené jachtě Niké sám obeplul zeměkouli a právě při této cestě zavítal na ostrov Svatá Helena.


„Měl jsem nehodu, do tváře mne zasáhlo spinakové ráhno. Na ostrově jsem musel chvíli zůstat a poznal jsem tamní lidi i přírodní zajímavosti,“ řekl také o knize Setkání se Svatou Helenou.

Jeho žena Miroslava Konkolská napsala svou první knihu, a to o společném životě s manželem. Nazývá se Osamělá žena osamělého mořeplavce.

„Napadlo mne, že je čas podělit se o to, jak jsem to všechno prožívala a cítila já. Musela jsem souhlasit s tím, že velice často popluje sám a já budu mít o něho jen obavy,“ uvedla Konkolská.

Manželé Konkolští jsou spolu už padesát let. Své vzpomínky na exotické cesty i společný život plánují čtenářům přiblížit také v dalších publikacích.