Lopraisovy kamiony vyrazily za oceán, čeká je Rallye Dakar

Ostrava - Tento týden se na dlouhou cestu za oceán vypravily kamiony Loprais teamu, které čeká na přelomu roku Rallye Dakar. Poprvé vyrazí v barvách Loprais týmu na trať dva závodní kamiony, hlavní pozornost českých fanoušků bude směřovat k Aleši Lopraisovi, který vyrazí už do svého pátého dakarského závodu.

„Má to být údajně jeden z nejtěžších  Dakarů z toho důvodu, že v podstatě nebude končit smyčkou, která se vrací zpátky, ale že bude neustále těžší a těžší. Oni už něco takového vyzkoušeli v minulém ročníku. Výsledek bude ten, že bychom, když to dobře dopadne, měli dojet do Peru a neustále se bude rozhodovat v písečných dunách,“ prozradil čtyřnásobný účastník Rallye Dakar Aleš Loprais. Oproti loňskému ročníku, vyrazí Loprais s novou Tatrou Jamal, s níž zvítězil v létě na Silkway Rallye a která má množství změn v porovnání s předchozím vozem.

Reportáž Davida Knebla (zdroj: ČT24)

„Výkony jdou nahoru, váha jde dolů, řešíme i aerodynamiku, je tam velký vývoj,“ chválí svůj nový vůz Loprais. Posádka Aleše Lopraise má mezi soupeři respekt a u odborníků platí za největšího konkurenta ruských Kamazů. Loprais si však nějaký přehnaný tlak nepřipouští. „Já bych se nechtěl stavět do role favorita, my jsme tam jako každý druhý v té desítce, nicméně jdeme tam s jasným cílem,“ řekl.