Dům, ve kterém žil Hugo Haas, je po dvacetiletém chátrání opravený

Brno - Dům, ve kterém strávil mládí a stavil úspěchy Hugo Haas a který sloužil jako kulisa pro natáčení Četnických humoresek, se po dvaceti letech chátrání dočkal rekonstrukce. Takzvaný Zelený dům v Biskupské ulici pod Petrovem se po rok trvajících opravách vrátil k původnímu vzhledu.

Velká secesní budova má snad nejlepší adresu v Brně, přesto jsou její byty posledních dvacet let prázdné. „Dělali jsme tady průzkumy, které prokázaly, že je za pět minut dvanáct, aby se s domem začalo něco dělat,“ uvedla architektka Vlasta Loutocká. Dům získal od restituentů soukromý investor, který se do oprav pustil.

„Budova je z architektonického hlediska velmi cenná. Doposud tady byly nebo jsou zachovány velmi cenné architektonické prvky, jako je například štuková výzdoba při vstupu u schodiště, dále některé podlahy, dveře a okna,“ popsal Zdeněk Musil z Národního památkového ústavu. Pro památkáře byla proto záchrana uliční fasády, chodby a schodiště nejdůležitější. Po rok trvající rekonstrukci se fasáda takzvaného Zeleného domu například vrátila k původní šedé barvě.

Do opraveného domu se první obyvatelé vrátí příští rok, kdy je po 105 letech naplánovaná také kolaudace.

Architektka Vlasta Loukocká o domě (zdroj: ČT24)

Hugo Haas

Hugo Haas natočil jako herec nebo režisér přes sedm desítek filmů. S herectvím začínal v rodném v Brně, kde studoval zpěv na konzervatoři. Kromě tamního národního divadla pracoval později i v Ostravě a Olomouci. Ve 24 letech se stal členem souboru činohry Národního divadla v Praze. V roce 1939 dostal kvůli židovskému původu výpověď z divadla a odešel s manželkou do Spojených států amerických. Zemřel v roce 1968 ve Vídni, bylo mu 57 let. Pohřben je v Brně.