Olomoucký magistrát chce nechat odtahovat auta, která brání provozu

Olomouc - Odtahovat auta z ulic bude nově město Olomouc. Vyzrát tak chce na řidiče, kteří blokují průjezdu hromadné dopravy a záchranných složek. Do teď museli strážníci řešit případy individuálně pomocí soukromých dopravců. Firmu, která bude za odvoz vozidel zodpovědná, vybere magistrát začátkem příštího roku.

Znají to hasiči, záchranáři i policisté – přes špatně zaparkovaná auta nemohou projet k zásahu. Například při testu v Zábřehu hasičská cisterna neprojela na polovinu kontrolovaných míst. Jiné to není ani v krajském městě. „Odstranění takových překážek může znamenat i několik minut zdržení záchranné techniky,“ varuje mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Hasiči totiž musí vozidlo odstranit holýma rukama. Na silnici proto musí zůstat aspoň tři metry místa v každém pruhu. Ještě častěji než cisterny zůstanou zablokované stát tramvaje dopravního podniku. Dispečeři musí podobný problém řešit někdy i třikrát týdně. „V praxi pro nás to znamenalo prodražení provozu, protože pokud nebylo možné kolem vozidel projet, museli jsme vypravit náhradní dopravu,“ uvedla mluvčí DPMO Magdalena Kopřivová. V takových případech zasahují městští strážníci. Těm se ale většinou podaří majitele dohledat.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Nejčastější oblast, kde se to dělo, byla Denisova a Pekařská ulice, kde je parkoviště a tramvajové koleje,“ řekla mluvčí Městské policie Olomouc Magda Václavíková. Odtahováním aut město nechce řešit špatné parkování. Přikročit k němu chce pouze ojediněle, kdy by vozidla blokovala dopravu. „Chceme si nechat předkládat fotodokumentaci, v jakém případě došlo k odtahu, abychom nespustili nějaký masový odtah,“ tvrdí primátor Martin Novotný. Město teď oslovilo šest firem. Vítěze výběrového řízení vyhlásí nejpozději v lednu příštího roku. Pro řidiče, kteří by si své auto museli po odtažení vyzvednout, chtějí radní vyjednat nízké ceny.