AVÍZO: Zámek v Mníšku pod Brdy v období adventu

Po celé adventní období, vždy o víkendech, se návštěvníci zámku v Mníšku pod Brdy můžou bavit a zároveň se dozvědět celou řadu zajímavostí o Vánocích a jejích zvycích. V sobotu a v neděli 26. a 27. listopadu proběhnou Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou. A to od 10 do 16 hodin. Děti si vyzkouší předpovědět budoucnost tak, jak to dělaly předchozí generace.

„Je to jedna z nejznámějších tradic, kdy si lidé například zapalovali lodičky z oříškových skořápek. Komu lodička dlouho hořela, tomu se předpovídalo, že bude dlouho živ a zdráv. Taky se říkalo, že komu lodička plave u kraje, ten se bude držet příští rok doma a komu lodička poplave doprostřed nádoby, ten odejde z domu a bude cestovat. Je to jeden ze zvyků, který si společně vyzkoušíme,“ říká zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Advent na zámku v Mníšku
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Mnoho zvyků měly také svobodné dívky. Například házely střevíčkem, aby zjistily, jestli nezůstanou na ocet. Když bota dopadla špičkou ke dveřím, znamenalo to, že se do roka provdají.

Svou budoucnost zjišťovala děvčata i jinými způsoby. Na Štědrý den se třeba vařily knedlíky. Do každého dívka zabalila cedulku se jménem některého z nápadníků, a který knedlík se uvařil a vyplaval na hladinu jako první, ten rozkrojila a našla jméno svého ženicha. Jinde dívka po večeři umyla nádobí a když šla špinavou vodu vylít ven, třikrát řekla: „Liju. liju střez, zaštěkej mi pes, kde můj milý večeří dnes?“ Ve kterém stavení zaštěkal pes jako první, tam bydlel budoucí ženich.

Advent na zámku v Mníšku
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

„Nejmladším vánočním zvykem je překvapivě zdobení stromků. Pronikl k nám z německých oblastí. Zprvu jen do domů nejbohatších měšťanů a šlechty. V chudších staveních ho někde neznali ještě koncem 19. století. Zvláštností je, že když se objevily první stromečky, tak si je lidé nestavěli na podlahu, ale věšeli je ze stropu, takže je měli nad hlavami,“ přibližuje obsah prohlídky průvodkyně Marie Charvátová.

Málokdo také ví, že poprvé se stromeček, jak ho známe dnes, objevil ve Štrasburgu v roce 1605. Roku 1816 už zdobil rakouský císařský dvůr. V Praze poprvé viděli vánoční stromek hosté ředitele Stavovského divadla Liebicha, který je pozval v roce 1812 na oslavu Vánoc na zámeček v Libni. Na veřejnosti byl stromeček poprvé postaven v Brně roku 1924 a zasloužil se o to spisovatel Rudolf Těsnohlídek.

Tyto a mnohé další zajímavosti zazní při prohlídce. „Ozdobíme společně vánoční stromek ve Velkém saloně a za odměnu najde každý pod stromkem dárek. Provázet vás bude Zimní královna a vodník Zlebeda z mníšeckého rybníka,“ láká k prohlídce průvodkyně Marie Charvátová.

Program adventu na zámku Mníšku pod Brdy - Vánoční čas se Zimní královnou, vodníkem Zlebedou, čertem Ňoumou, Mikulášem i zámeckým peklem

Od 10.00 – 16.00 hod.

26. - 27. 11. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou

3. 12. - 4. 12. Mikulášské prohlídky s čertem Ňoumou a Mikulášem

3. 12. výroba vánočních svícnů – výtvarný ateliér

4. 12. Mníšecké zámecké peklo

10. – 11. 12. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a kouzelnou pohádkovou postavou

17. 12. Vánoční trhy na náměstí se zvonem přání a kulturním programem

17. 12. S Andělem - podvečerní prohlídky s bílou paní a andělem od 16.00 -18.00 hod.

18. 12. Slavnostní zakončení sezóny a přivítání nové sezóny 2012 – co jí krásného popřejete?

Vánoce plné pohádkových postav a vánočních radovánek – vyzkoušíme si vánoční zvyky – pouštění lodiček, házení střevícem, rozkrojení jablíček, ozdobíme vánoční stromeček a na konci dostane každý svítící vánoční dárek. Provádět zámeckým vánočním světem vás bude Zimní královna a její pomocníci. 

Mikuláš a zámecké peklo – i Mníšek má svá sklepení a ty si propůjčí moci pekelné. Oslavte Mikuláše netradičně. Na mníšeckém zámku se budete krásně bát. 

S Andělem - podvečerní prohlídky s bílou paní a andělem. Staňte se šlechticem a šlechtičnou. Nechte se pasovat na rytíře a princezny z Mníšku. Prohlídka je plná hraček a loutek v životní velikosti. Vánoční dárek i sladká odměna vás neminou.

Jana Digrinová, kastelánka