Místo kolejí budou v Brně luxusní byty

Brno – Od vysoké školy získal investor lukrativní pozemky, kde chtěl vybudovat koleje, původně pro hostující profesory, doktorandy a zahraniční studenty. Dům s názvem Erasmus už v centru Brna skutečně stojí. Z vysokoškolského bydlení se ale po čase stal komerční projekt bytového domu pro všechny, nejen pro akademickou obec.

Vysoké učení technické investorovi svěřilo své pozemky a těšilo se na moderní ubytování pro akademiky. Jenže po získání povolení investor změnil plány. Z lepších kolejí se staly luxusní byty v lukrativní části města, které pak začal prodávat. Než úřady na nepovolenou změnu zareagovaly, bylo pozdě.

Dnes už je dům zkolaudovaný, na začátku roku se do něj začnou stěhovat první nájemníci. Podle investora zájemci zakoupili nebo zamluvili více než polovinu ze 70 bytů. O koupi projevili zájem i figuranti České televize. Prodejce jim byt otevřeně nabídl, aniž by byli zaměstnanci vysoké školy.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Na přímý dotaz developer přiznal, že se od původního plánu odklonil. Své kroky omlouvá tím, že vysoká škola neprojevila o byty zájem. Přestože mělo jít o koleje, nemůže prý běžné zájemce diskriminovat. „My se nesmíme dopustit diskriminačního jednání. Nesmíme zájemce rozdělovat podle profese a zaměstnání,“ říká Alexej Veselý, zástupce developera, společnosti TRIKAYA Czech Republic.

Případem se bude na základě podnětu od odpůrců projektu zabývat policie, VUT pak hrozí investorovi přísnými pokutami.