Příprava stavby přehrady v Nových Heřmínovech finišuje

Nové Heřminovy - Do finále se dostává příprava stavby přehrady v Nových Heřminovech. Povodí Odry už vykupuje pozemky a probíhá jedno z posledních řízení o vlivu stavby na životní prostředí. To ale napadlo Hnutí Duha. Podle ekologů je totiž přehrada předražená a Krnov lze před povodní ubránit i jinými ekologicky šetrnějšími opatřeními.

Atmosféra v Nových Heřminovech je kvůli chystané stavbě přehrady napjatá. Povodí Odry už vykoupilo šedesát procent domů a pozemků v obci. Jedna část obyvatel přitom nechce o přehradě, pod kterou skončí část obce ani slyšet, druhá už po letech rezignovala. Se stavbou nesouhlasí ekologové z Hnutí Duha, proto napadli takzvané řízení EIA. Ta je jedním z posledních kroků před zahájením stavby. „Nám nejvíc vadí to, že nebyly dostatečně zhodnoceny všechny varianty řešení protipovodňové ochrany v tom daném území. Jsme připraveni jej napadnout i soudně, pokud ministerstvo životního prostředí schválí dokumentaci v procesu EIA,“ uvedl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha. A proti je i vedení obce. To dostalo při referendu před třemi roky od obyvatel za úkol stavbě přehrady zabránit.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Tato varianta byla zpracována po dohodě s ministerstvem životního prostředí. A podílelo se na ní spousta ekologů a enviromentálních projektantů. Takže jde o kompromisní řešení,“ tvrdí technický ředitel Povodí Odry Petr Březina. Schvalovací proces by měl skončit příští rok. Pokud jej ministerstvo životního prostředí posvětí, mohly by se některé menší nádrže a hráze na ochranu Krnova před velkou vodou začít budovat už v roce 2013. Celkem by stavba nádrže měla vyjít na 8 až 10 miliard. Samotnou přehradu chce v Nových Heřminovech stavět Povodí Odry od roku 2016. Voda by se do ní mohla napouštět o čtyři roky později.

Vydáno pod