Zlínský kraj si nechává vypracovat koncepci zdravotnictví

Zlín – Česká televize má k dispozici nejnovější pracovní verzi koncepce zdravotnictví ve Zlínském kraji. Z dokumentu vyplývá posílení pozice zlínské Baťovy nemocnice na úkor někdejších okresních nemocnic v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně.

Velké změny čekají například urologii. Tomuto oboru v malých nemocnicích totiž možná zvoní hrana. Nová koncepce počítá s tím, že padesát lůžek v nemocnicích v Kroměříži a v Uherském Hradišti bude zahrnuto do takzvaného Společného lůžkového fondu chirurgických oborů – tedy chirurgie, ortopedie a právě urologie. Někteří lékaři to vnímají jako riziko. Například Česká urologická společnost s fondem nesouhlasí. „Společný lůžkový fond může znamenat nejistotu dalšího rozvoje oboru. Nejistotu v tom, jestli budu moct provádět ty výkony v takovém rozsahu, v jakém jsem byl dosud zvyklý, a může to znamenat menší počet výkonů, takže nemusí být do budoucna erudován,“ uvedla krajská garantka pro oblast zdravotnictví Lenka Mergenthalová (TOP 09).

Lékařům vadí, že by přestalo existovat samostatné specializované oddělení. Může se totiž stát, že zásadní výkony, které se nyní například v kroměřížské nemocnici provádějí, budou přesměrovány do Zlína. Teoreticky vzato by totiž pacient mohl být operován ve Zlíně a pak bude převezen do Kroměříže, kde se bude léčit v rámci Společného lůžkového fondu.

Zatím není jasné, nakolik bude materiál, který překvapivě zpracovává Ústav regionálního rozvoje Fakulty managementu zlínské univerzity, nikoliv odborné lékařské pracoviště, pro Zlínský kraj závazný. „Koncepce v současnosti prochází fází odborných diskuzí a připomínkování. Smlouva předpokládá předání díla k 31. prosinci,“ uvedla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská se dnes ke koncepci odmítla vyjádřit. Bude o ní hovořit nejdříve po Novém roce.

Vydáno pod