Zbrojovka vyměnila trenéra a přiznala dluhy

Brno – Po pěti měsících se na lavičku brněnské Zbrojovky vrací Petr Čuhel, tentokrát ale v roli hlavního kouče. Nástupce Róberta Kafky má tým vyvést z posledních příček druholigové tabulky. Lehká mise to ale rozhodně nebude, Zbrojovka totiž přiznala, že má několikamilionové dluhy.

Už třetí změna na trenérském postu, taková je podzimní bilance brněnského druholigového klubu. Po Reném Wagnerovi přišel na šest kol k týmu Róbert Kafka, který hráče dovedl k jedné prohře, dvěma remízám a třem výhrám. Hlavně dva poslední zápasy proti Karviné a Opavě, kdy Brňané pokaždé dokázali vstřelit čtyři branky, už dávaly znamení, že se Zbrojovce blýská na lepší časy.

Zisk jedenácti bodů ale ani u Kafky nestačil na to, aby u čtrnáctého mužstva druhé ligy zůstal. Nový sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela si totiž vybral jiného kouče. Vsadil na šestačtyřicetiletého Petra Čuhela, kterého zná ze společného působení v Mladé Boleslavi. „Róbert Kafka na tu pozici jasně nastupoval s tím, že je jen dočasná. V rámci svých možností odvedl u mužstva dobrou práci, získal nějaké body, ale tým potřebuje zkušeného trenéra, který ví, jak si má poradit se současnou situací,“ vysvětlil své rozhodnutí sportovní ředitel Kudela.  

Zdeněk Kudela a Petr Čuhel o dalším směřování Zbrojovky (zdroj: ČT24)

Čuhel v roli asistenta Karla Večeři zažil s brněnským klubem sestup do druhé ligy, který i pro něho znamenal konec angažmá. „Neberu to jako satisfakci, ale jsem samozřejmě rád, že ta nabídka přišla, chci udělat všechno pro to, aby se klub dostal nahoru,“ popsal nový brněnský kouč.

Na pozici asistenta nastoupí Petr Maléř, trenér juniorky Zbrojovky, kterou teď povede právě Róbert Kafka. Dosavadní asistent Marek Zúbek dostal nabídku pracovat po boku Reného Wagnera u týmu do sedmnácti let. Jediný z mužů na lavičce, koho se tak otřesy nedotkly a u týmu zůstává, je kouč brankářů Josef Hron.

Kdo je Petr Čuhel?

Ač hráčsky působil v brněnském družstvu, jako trenér šestačtyřicetiletý Petr Čuhel nejvíce času strávil v týmu Mladé Boleslavi, kde dělal asistenta trenérům Ščasnému, Zajícovi a dokonce dvakrát i Dušanu Uhrinovi mladšímu, se kterým se v sezóně 2005/2006 podílel i na zisku druhého místa v lize pro středočeský klub. Práci asistenta si vyzkoušel také v Příbrami, kdy čtyři zápasy vedl družstvo také jako hlavní trenér. Jeho cesta zpět do Brna začala asistentským postem po boku Karla Večeři, po sestupu ale skončil. Teď bude mít šanci předvést se jako hlavní trenér. 

Úkol pro Čuhela je jasný, stabilizovat kádr a připravit ho na jarní část sezóny tak, aby tým vybředl ze spodních příček tabulky. „Okamžitě musíme začít řešit složení kádru. Určitě přijdou změny, aby měl klub vůbec reálnou šanci postoupit zpět do první ligy,“ shrnul své plány Čuhel. Začínající mise u Zbrojovky ale pro nového kouče rozhodně lehká nebude, už proto, že hráči nedostali za dva měsíce zaplaceno. „V rozpočtu nemáme listopad a prosinec vykrytý, takže máme nevyřešené závazky vůči našim zaměstnancům. Do konce roku to ale vyřešíme,“ přislíbil provozní ředitel Martin Maťašovský.

Klub kromě toho, že přiznal dluhy ve výši několika milionů korun a nezaplacené pohledávky vůči svým současným i bývalým zaměstnancům, chce ještě k tomu snížit rozpočet pod čtyřicet milionů korun. Zbrojovka už podnikla kroky, aby ušetřila. Například už nevyužívá vyhřívání trávníku, zápasy posunula na dřívější hodiny, aby nemusela platit za osvětlení, ale to, kde uspořit, bude muset hledat ještě dále.

Pomocnou ruku tak chtějí nabídnout fanoušci, kteří plánují koupit podíl v klubu. Příznivci brněnského klubu založili sdružení Věříme Zbrojovce a podle vybrané částky se rozhodnou, jak velký podíl akcií od Zbrojovky odkoupí. Oficiálně se ale podle vedení Zbrojovky zatím nikdo neozval.

Vydáno pod