Není dne, kdy toho nelituji, říkal s pláčem řidič trolejbusu

Brno – Až deset let vězení hrozí řidiči trolejbusu, kterého policisté označili jako jediného viníka jarní tragické nehody v Brně. Srážku trolejbusu s tramvají nepřežil jeden člověk, dalších čtrnáct utrpělo zranění. Vyšetřovatelé později zjistili, že řidič trolejbusu vjel do křižovatky na červenou. Řidiče Milana Hladkého obvinili z hrubého porušení pravidel provozu a obecného ohrožení.

„Omlouvám se všem, kterých se to dotklo. Je mi to strašně líto. Není dne, kdy toho nelituji, a budu litovat do konce života,“ vypovídal s pláčem u soudu obžalovaný řidič. Muž je už od května, kdy k tragické nehodě došlo, v péči lékaře.

„Na semaforu jsem neviděl červenou. Pak si nic nepamatuji, bouchl jsem se do hlavy. Pak si nic nepamatuji. Vůbec nevím, co se stalo. Bylo sucho a světlo. Nikdy jsem na červenou nejel a ani bych to neudělal,“ říkal se zlomeným hlasem. Tvrdil, že neměl kam spěchat, jeho trolejbus prý měl zpoždění celou dobu, a navíc měl krátce po dovolené.

U soudu byla také cestující, jejíž manžel při kolizi zemřel

„Jeli jsme tehdy ze zahrádky z Drobného, nasedali jsme u zimního stadionu. Potřebovali jsme jet jen jednu zastávku. S manželem a ještě s nějakou paní jsme seděli vzadu na sedadlech. Ta vypadla s manželem…Na té křižovatce do nás narazila tramvaj, do té zadní části trolejbusu,“ vzpomínala na osudný den žena, které při nehodě zemřel manžel. Při srážce si zlomila klíční kost, z nabouraného trolejbusu ji vynesli hasiči.

„Viděla jsem, jak hasiči křísí manžela. Volala jsem na ně, že tam mám manžela…A oni, že to bude dobré. Ale nebylo to dobré, on už byl mrtvý,“ uvedla se slzami v očích.

Nehoda tramvaje a trolejbusu
Zdroj: ČT24

„Při rozjíždění jsem nic neviděl, potom jsem se podíval doleva na Provazníkovu, jestli se tam nikdo nemotá. Když jsem se znovu podíval doleva, objevil se tam rychle jedoucí trolejbus. Už mi bylo jasný, že se mu nevyhnu. Začal jsem nouzově brzdit a narazil jsem do jeho zadní části,“ uvedl řidič tramvaje Vladimír Geletka.

„Stál jsem na křižovatce na červenou a najednou jsem uslyšel ránu a uviděl, jak se proti mně řítí trolejbus. Zadní okno bylo rozbité, přes něj vypadávali cestující. Sprcha střepů dopadla na moje auto, já jsem jenom stihl dát ruce před obličej, protože jsem počítal s tím, že ten trolejbus narazí i do mě a bude to pro mě mít tragické následky,“ popsal řidič auta Petr Šváb. Jemu se nic nestalo, ale pod jeho autem zůstal ležet student Ondřej, kterému pomohl zachránit život. „Snažil jsem se, aby neutrpěl šok a neupadl do bezvědomí,“ dodal.

„Jde o nejhorší dopravní nehodu městské hromadné dopravy, která je následkem chvilkového selhání velmi kvalitního řidiče. Je obžalován z obecného ohrožení, navrhneme mu nepodmíněný trest pravděpodobně na spodní hranici. V tomto případě je trestní sazba tři až deset let,“ vysvětlil státní zástupce Jaroslav Mezník.

Nehoda se stala v polovině května v křižovatce ulic Provazníkova a Lesnická

V polovině května letošního roku do trolejbusu linky 37, který vjel do křižovatky na červenou, narazila křižující tramvaj linky 9. Vykolejila, zatímco trolejbus se roztočil kolem své osy.

Z trolejbusu při nehodě vypadl rozbitým zadním oknem sedmdesátiletý muž. Letěl několik metrů, dopadl na protijedoucí auto a na následky zranění na místě zemřel. Další tři cestující včetně řidiče utrpěli těžká poranění, šest cestujících bylo zraněno středně těžce a pět lehce.

Trestní stíhání řidiče trolejbusu zdůvodnila policie hrubým porušením pravidel silničního provozu. Řidiče policie ze zavinění nehody podezírala od začátku, podporovaly ji i výpovědi svědků. Několik týdnů po incidentu však vyšetřovatelé nemohli muže vyslechnout, jelikož byl ve špatném psychickém stavu.

NO COMMENT: Nehoda tramvaje a trolejbusu v Brně (zdroj: ČT24)