Evropa ocenila Olomouc za pomoc handicapovaným

Olomouc - Olomouc se pyšní cenou Evropské komise. Zvláštní ocenění získala za to, jakým způsobem pomáhá město s odstraňováním bariér a zapojením postižených do běžného života. Olomouc obstála v konkurenci třiadvaceti členských zemí Evropské unie. Hlavní ocenění získal rakouský Salcburk.

Chodníky bez vysokých obrubníků, autobusy a tramvaje beze schodů nebo nový výtah v historické budově radnice. Na projekt města bez bariér vsadila Olomouc před deseti lety. Teď sklízí úspěch. „Dneska už se snažíme nejen odstraňovat ty fyzické bariéry, ale využívat i moderní technologie k odstranění těch komunikačních bariér,“ uvedl primátor Martin Novotný. Zpráva z Bruselu dorazila do Olomouce krátce po poledni a vyvolala nadšené emoce. Olomouc totiž uspěla v konkurenci dalších 114 měst Evropy. O uznání Olomouc usilovala jako jediné město z Česka. Uspěla se speciální cenou za nové technologie. Třeba speciální systém v městské hromadné dopravě. Ten pomáhá nevidomým s orientací v jízdním řádu.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Je to jeden z příkladů, jak komunikujeme s magistrátem ve věci odstraňování bariér i pro tu naši skupinu,“ řekl ředitel Tyflocentra Olomouc Jan Příborský. Symbol na světelné tabuli s jízdními řády zase pomůže vozíčkářům. „Od malička projíždím celou Olomouc a vidím, že se to rapidně zlepšilo a v porovnání třeba s ostatními městy v republice si myslím, že ten náskok je velký,“ tvrdí Michal Koutný. Do bezbariérových úprav město během deseti let investovalo téměř 50 miliónů korun. A na stole magistrátu už leží další nová studie. Podle ní má v Olomouci už za dva roky jezdit každá druhá tramvaj nebo autobus s nízkou podlahou.

Vydáno pod