Moravskoslezští lékaři Slovensku na pomoc vyrazit zatím nechtějí

Ostrava - Žádný lékař z nemocnic v Moravskoslezském kraji zatím nechce dobrovolně pomáhat na Slovensku. V noci tam vypršela výpovědní lhůta dvanácti stům lékařům. V některých nemocnicích tak řeší jen ty nejnutnější případy. Ředitelé zdravotnických zařízení v kraji ale tvrdí, že jsou připraveni pacienty ze Slovenska přijmout a léčit.

Dušan Kučera dělá medicínu přes dvacet let, posledních pět vede vaskulární centrum Vítkovické nemocnice v Ostravě. Se slovenskými kolegy je v úzkém kontaktu. Odjet za nimi se ale nechystá. „Než někam vyjet a v pro nás nestandardních podmínkách a neznalosti pracovat, spíš bych byl pro to řešit ji na našem pracovišti,“ říká. Třeba tady ve Vítkovické nemocnici pracují na tři desítky lékařů ze Slovenska, nikdo z nich ale neuvažuje o tom, že by se do své rodné země vrátil. „Pokud by se naši lékaři rozhodli pomoci slovenským kolegům, tak by museli odjet na Slovensko pouze ve svém neplaceném volnu, případně dovolené,“ uvedla mluvčí společnosti Agel Hana Szotkowská. Ne slyšeli od svých lékařů i primáři v ostravské fakultní nemocnici. Dobrovolně vypomoct na Slovensko zatím nechce jít nikdo.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Ono to není úplně jednoduché, lékaři by museli do cizího prostředí, kde jsou jiné technologie, než se kterými umí pracovat,“ vysvětluje ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček. Pacienty ze Slovenska tady, stejně jako v dalších nemocnicích v moravskoslezském kraji, rozhodně neodmítnou. „Jsme připraveni ošetřit poměrně značné počty slovenských pacientů, kteří by byli nějak vážně ohroženi na zdraví nebo na životě,“ řekl Svatopluk Němeček. Na Slovensko tak s největší pravděpodobností odjedou jen doktoři z vojenských nemocnic. Kdy a kolik jich bude, je na rozhodnutí vlády, která se mimořádně sejde zítra.