Moravskoslezský kraj se učí třídit odpad

Ostrava - Moravskoslezský kraj se zlepšil ve třídění odpadů. Z posledního místa mezi kraji v republice se posouvá o čtyři příčky nahoru. Obce a města s nejlepším systémem separace dnes také dostaly od kraje ocenění. Poprvé se uděloval i titul Skokan roku.

Zatímco Česká republika patří v rámci třídění plastu na špičku Evropy, Moravskoslezský kraj se dlouhá léta řadil mezi outsidery. V posledním roce se ale jeho obyvatelé výrazně zlepšili. „Ten nárůst je více než šestiprocentní a z posledního místa mezi kraji v České republice, po vyhodnocení roku 2011, bychom se mohli posunout někde okolo 10. příčky,“ myslí si náměstek hejtmana Miroslav Novák. Nejlépe propracovaný systém třídění mají mezi obcemi nad čtyři tisíce obyvatel Bolatice, Hradec nad Moravicí a Třinec. V nové kategorii Skokan roku, která hodnotí výrazné zlepšení v množství tříděného sběru, bodují kromě Ostravy, také Havířov a Karviná. „Využili jsme našich školáků a předškoláků k tomu, aby v podstatě donutili své rodiče třídit,“ prozradil náměstek primátora Karviné Lukáš Raszyk.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Celkově vytřídily obce a města za poslední rok 42 tisíc tun využitelných složek z komunálního odpadu. Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM je za separaci každoročně odměňuje. Získané finance ale musí využít opět na rozvoj třídění odpadu.