Brněnští volejbalisté favorita z Českých Budějovic nezaskočili

Brno – Úřadující český mistr si z jihu Moravy veze tři body. Za pětasedmdesát minut nedovolily České Budějovice získat domácím ani set. Jen ve druhé sadě dokázali Brňané vzdorovat, když nakonec podlehli 27:29.

Ve 14. kole Uniqa extraligy čekal na brněnský tým, který okupuje devátou příčku tabulky, favorizovaný soupeř z jihu Čech. Českým Budějovicím se ale vstup do zápasu příliš nepovedl, když se Brňané dostali do vedení 13:9. Pak ale přišel klíčový okamžik zápasu, kdy se na podání postavil Jakub Novotný, který se nakonec se sedmnácti body stal nejlepším hráčem zápasu. Dlouholetý reprezentační univerzál potvrdil, že servis umí, a Jihomoravané jeho šňůru ukončili až po dvanácti bodech. Dobře rozjetý set tak ztratili v poměru 16:25. „V prvním setu jsme jasně vedli a myslel jsem, že to dotáhneme alespoň k vyrovnané koncovce, podání Novotného jsme ale nedokázali otočit a to rozhodlo,“ vysvětlil brněnský trenér Zdeno Hauer.

Zvučná posila se vyplatila

Jako by Brno porazil sám. Univerzál Jakub Novotný podal v zápase vynikající výkon a ukázal, že Českým Budějovicím se jeho angažování rozhodně vyplatilo. Klíčovou postavou je totiž nejen v extralize, ale také v Lize mistrů. Dvaatřicetiletý hráč má za sebou působení v Polsku, Itálii, Řecku a Francii. Podílel se také na vítězství české reprezentace v Evropské lize v roce 2004 a na postupu do semifinále Světové ligy o rok dříve. 

Jihostroj bez nahrávače Zapletala ale chyboval i ve druhé sadě a volejbalisté Brna nechtěli dát výhru úplně zadarmo. Domácím se navíc dařilo v útoku, vyrovnanou bitvu ale nakonec prohráli 27:29. „Kvůli reprezentační pauze jsme spolu dlouho nehráli, navíc bez Zapletala se hledáme jako na začátku ligy. Proto přišly ty chyby v prvních dvou setech,“ hledal příčiny zaváhání Novotný.

Smečující brněnský Luboš Smrčina
Zdroj: ČT24/www.volejbal-brno.cz

Ve třetím setu už ale České Budějovice dominovaly a Brňany rozstřílely 25:15. Z jihomoravské metropole si tak Jihočeši odvezli tři body a se šestatřiceti body se vrátili do čela tabulky před Liberec. Brno svůj devítibodový zisk nerozšířilo, ale stále se drží před Havířovem a Odolenou Vodou. „Prohráli jsme, ale musíme si uvědomit, že jsme hráli proti Budějovicím, které mají obrovskou kvalitu, z tohoto pohledu jsme, myslím, naším výkonem obstáli,“ hodnotil zápas brněnský blokař Josef Mlčúch.

Důležité střetnutí čeká brněnský tým v sobotu, kdy se bude snažit bodovat proti ČZU Praha, která je v tabulce o čtyři body právě před moravským mužstvem.    

Volejbal Brno - VK Jihostroj České Budějovice 0:3 (-16, -27, -15)

Sestavy:

Volejbal Brno: Fučík, Smrčina, Mlčuch, Fořt, Kuliha, Kubalec, libero Muroň – Ulč, Písařík, Zajíček, Matějka

VK Jihostroj České Budějovice: Zapletal, Fila, Novotný, Sukuba, Rojas, Smrčka, libero Juračka

Nejvíce bodů: Fořt 12, Kuliha 8 - J. Novotný 17, Smrčka 12

Rozhodčí: Grabovský, Renčín – Pavelka, Veselý Diváci: 300 Čas : 75 minut