Olomoučtí řidiči s tmavými skly budou mít problémy

Olomouc - Nové detektory, které změří průhlednost skel u auta, mají policisté v Olomouci. Po městě totiž stále častěji jezdí vozy, které mají na čelním nebo bočních sklech nalepenou příliš tmavou fólii. Řidiči tak podle dopravních expertů riskují životy zejména chodců. Ti přes tmavé sklo nevidí, zda je motorista zaregistroval.

Nejméně deset aut, která měla čelní i boční skla zatmavená více, než povoluje vyhláška, napočítali policisté během pouhé hodiny v Ladově ulici v Olomouci. Právě sem přijeli vyzkoušet nový přístroj, který má hříšníky odhalit. „Vypadá to jako objektiv od fotoaparátu. Pracuje to na principu vysílání paprsků přes sklo – vrací se zpět odrazem,“ vysvětluje vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR Olomouc Martin Dostál. Policisté vždy jednu část přístroje přitisknou na sklo z vnějšku, druhou pak přiloží zevnitř. Mezi oběma probíhá paprsek, který nakonec stanoví hodnotu propustnosti. Ta u čelního skla nesmí klesnout pod sedmdesát pět procent, u bočních pod sedmdesát. „Jsme druhým krajem v republice, který je tímto zařízením vybaven,“ řekla olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Řidiči, které dnes policisté zastavili, většinou tvrdili, že o něčem podobném nevěděli. Příliš tmavé fólie jsou přitom podle dopravních expertů výrazným problémem. „Chodec, který chce použít přechod a vidí třeba z boku přijíždějící auto, tak toho řidiče vlastně nevidí a nedokáže odhadnout, jak se bude situace vyvíjet a uvádí se v nejistotu a tím je ta situace velice nebezpečná,“ tvrdí koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. Nové přístroje teď dostanou všechny dopravní inspektoráty v celém Olomouckém kraji a také dálniční oddělení.