Napoleon si u Slavkova znovu vychutnal svůj velký triumf

Slavkov u Brna - U Slavkova opět zvítězil Napoleon. Rakouské a ruské armádě se historický výsledek nepodařilo zvrátit ani při dnešní rekonstrukci slavné bitvy pod kopcem Santonem. Souboj historických nadšenců v uniformách císařských armád, kteří dnes válčili téměř za stejného počasí jako před 206 lety, sledovalo osm tisíc lidí.

V každoroční rekonstrukci tito „vojáci“ přiblíží lidem bitvu, která se stala ukázkou mistrovské taktiky a ovlivnila tehdejší uspořádání Evropy. Ovšem v mnohem omezenějším čase, proto vždy představí pouze její jednu část. „Každý rok sehráváme jinou etapu bitvy. Letos jsme se jakoby přenesli na prateckou výšinu,“ popsal prezident projektu Austerlitz Miroslav Jandora.

Jako Napoleon dnes vedl francouzské vojsko k vítězství Američan Mark Schneider, který je v této roli už skutečný profesionál. Ve Slavkově se jí zhostil už i v minulosti, a to celkem třikrát. Svým vystupováním, vzhledem i jezdeckým uměním si v této roli získal přízeň účastníků i návštěvníků podobných akcí v celé Evropě. „Všichni jsou tu velmi přátelští, účast zde vždy vítám, je to pro mě krásný zážitek. Špatnou zkušenost jsem v České republice nikdy nezažil,“ uvedl představitel Napoleona.

Rekonstrukce bitvy u Slavkova 2011 (zdroj: ČT24)

Strhující bitvu divákům předvedly císařské armády složené z devíti set vojáků, padesáti koní a dvaceti děl. Skutečné bitvy tří císařů, ve které Napoloen porazil armády rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra, se přitom v roce 1805 účastnilo sto šedesát tisíc vojáků. Asi dvacet tisíc jich také na bojišti našlo svoji smrt.

Ženy na bojiště ani dnes nesmí

Boje a armádní dění byly v době napoleonských válek výlučně mužskou záležitostí. I dnes tak měly ženy, přes zažitou představu o markytánkách, úkoly spíše v zámezí. „V době míru se staraly v kasárnách, tam vařily, praly a během pochodu zajišťovaly stravování, protože voják se nesměl od kolony nikdy vzdálit. Takže ženy prostě dostaly pas, šly nakoupit a potom to vojákům prodávaly,“ vysvětlila úlohu ženského pohlaví při bitvě účastnice rekonstrukce Leona Lange.

Posledním výstřelem z děla však celá akce ani zdaleka nekončí. V neděli před polednem se tradičně koná pietní akt před Mohylou míru, pokračovat budou také vojenská ležení, speciální prohlídky zámku i výstavy.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)