Stíhání advokáta z Toflova gangu bylo zastaveno, chybí důkazy

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo zastavit stíhání advokáta Oldřicha Ševčíka v kauze policejního Toflova gangu. Důvodem je podle zjištění České televize nedostatek důkazů. Ševčík už byl propuštěn z vazby. Policie v kauze obvinila celkem devět lidí včetně Ševčíka.

„Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) uložilo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby provedlo další šetření, a tak doplnilo poznatky, které chybí, aby pak na základě těchto doplnění znovu rozhodlo, zda devátého obviněného bude trestně stíhat,“ řekla ČT mluvčí NSZ Helena Markusová.

Gang údajně v letech 1998 až 2010 vydíral brněnské podnikatele. Ti byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného hospodářského trestného činu, pak jim pachatelé údajně nabídli, že zařídí za úplatky, aby byli zproštěni viny.

Už začátkem listopadu policie pustila na svobodu dva z podezřelých - bývalého důstojníka inspekce Rudolfa Setváka a také Eduarda Poláka, který údajně zastrašoval oběti gangu. Z dosavadních výsledků vyšetřování vyplývá, že skupinu tvořili zejména pracovníci brněnské hospodářské kriminálky. Z neoficiálních zdrojů vyplývá, že Setvák patřil k jejím vůdcům. Kdysi vedl brněnské pracoviště policejní inspekce.

Ihned po zatčení skupiny vyzval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se podílí na vyšetřování, veřejnost, aby se přihlásili všichni, kteří mohli být oběťmi gangu.

Vydáno pod