Patnáctý ročník OST-RA-VARu skončil

Ostrava přivítala v uplynulých dnech více než dvě stovky divadelních pedagogů, teoretiků, kulturních redaktorů, divadelníků a studentů divadelních škol. Ti všichni shlédli ve 4 ostravských divadlech (Divadle Jiřího Myrona, Divadle Antonína Dvořáka, Komorní scéně Aréna a Divadle loutek Ostrava) 16 představení 4 ostravských činoherních souborů (Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna a Divadla loutek Ostrava). Ostravští divadelníci tak účastníkům divadelního festivalu OST-RA-VAR nabídli reprezentativní průřez své tvorby za poslední rok.

Návštěvníci divadelní přehlídky označili za nejlepší inscenaci Rodinnou slavnost (Divadlo Petra Bezruče – režie Martin Františák). Na dalších dvou místech se umístili Konec masopustu (Národní divadlo moravskoslezské – režie Janusz Klimsza) a Její pastorkyně (Národní divadlo moravskoslezské – režie Martin Františák).

Za nejlepší ženský herecký výkon návštěvníci OST-RA-VARu označili výkon herečky Terezy Dočkalové z Komorní scény Aréna (role Mitzi v Jubileu) a za nejlepší mužský herecký výkon pak výkon člena činohry Národního divadla moravskoslezského Igora Orozoviče (role Mozarta v inscenaci Amadeus).

Cenu za nejlepší scénu získal Tomáš Ciller za inscenaci Národního divadla moravskoslezského Cenci (režie Anna Petrželková), která bodovala i v kategorii nejlepší kostýmy (Hana Knotková) a nejlepší hudba (Josef Vlk).

O festival byl i letos mimořádný zájem, což nás nesmírně těší, stejně jako úspěchy, které na festivalu dosáhly naše inscenace Cenci, Konec masopustu a Její pastorkyně, herci Igor Orozovič a Andrea Mohylová, která skončila na druhém (Konstance v Amadeovi) a třetím (Beatrice v Cenci) místě,“ komentuje výsledky Kateřina Ondřejková, tisková mluvčí Národního divadla moravskoslezského.

Přehlídku ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR pořádá za podpory Statutárního města Ostrava činohra Národního divadla moravskoslezského ve spolupráci s Komorní scénou Aréna, Divadlem Petra Bezruče a Divadlem loutek Ostrava.