Policie prověřuje hospodaření Národního divadla v Brně

Brno - Policie prověřuje hospodaření Národního divadla Brno. ČTK to dnes řekla její jihomoravská mluvčí Petra Vedrová. Kriminalisté si z vlastní iniciativy vyžádali k věci zprávu bývalého ekonomického náměstka divadla Reného Adámka, který způsob hospodaření divadla pod vedením ředitele Daniela Dvořáka kritizuje. Na základě podrobné analýzy tohoto dokumentu rozhodnou policisté o dalším postupu.

 „Zatím jsme ve stadiu ověřování dat. Zda bude či by mohlo být zahájeno trestní stíhání, to nyní nelze říci,“ uvedla mluvčí. Zkoumání dat z Adámkovy zprávy potrvá několik týdnů.

Divadlo zatím o aktivitě policie nic neví. „Národní divadlo Brno neobdrželo a nemá žádnou oficiální ani neoficiální zprávu o vyšetřování pro hospodářskou kriminalitu,“ řekla ČTK mluvčí divadla Šárka Motalová.

Bývalý ekonomický náměstek ředitele Dvořáka vypracoval třicetistránkovou zprávu, v níž hovoří o pochybeních. Stala se údajně v uplynulých pěti letech. Divadlo podle Adámka uzavíralo nevýhodné pronájmy, neúměrně narostly honoráře pro režiséry a scénografy a navíc se údajně neprůhledně nakládalo se vstupenkami na představení.

Dvořák pochybení důrazně popřel. Adámek podle něj působil v divadle krátce a nerozuměl jeho chodu. Některé údaje proto prý špatně interpretoval. Vedení města, které je zřizovatelem divadla, do něj následně poslalo kontrolu, která se zabývá dodržováním právních předpisů v tomto zařízení. Výsledky prověrky hospodaření by měly být známy příští rok v únoru.

Zástupci opozičních stran z brněnského zastupitelstva v říjnu vyzvali radní, aby odvolali Dvořáka. Podle kritiků ztratil důvěru podřízených. Zaměstnanci divadla kritizovali zvažované sedmiměsíční přerušení provozu opery, které by pro ně znamenalo nutnost sehnat si jinou práci nebo se zapsat na úřad práce.

Přerušení činnosti opery hrozilo v souvislosti s plánovanou rozsáhlou rekonstrukcí Janáčkova divadla a dvacetiprocentními škrty v brněnské kultuře, k nimž nakonec zřejmě nedojde. Odpůrci záměru iniciovali vznik internetové petice za záchranu divadla, kterou podepsaly 4 tisíce lidí.