Pirát silnic půjde do vězení se zvýšenou ostrahou. Stráví tam 11 let

Brno - Přísný trest pro piráta silnic a parkovišť padl dnes na Krajském soudě v Brně. Pavel Domša, který loni napadl ženu středního věku a o pár měsíců později způsobil smrt důchodce, stráví ve vězení 11 let. Vzhledem k opakovaným výtržnostem ho navíc soud poslal do věznice se zvýšenou ostrahou. Přestože se Domša hájil, že je nevinný a obžaloby jsou podle něj vykonstruované, soud v jeho případu neshledal žádné polehčující okolnosti. Lidem, „kteří mají pocit, že jim něco udělal,“ odsouzený vyjádřil omluvu.

V říjnu roku 2010 byl Domša u dopravní nehody na Lidické ulici v Brně. U tramvajové zastávky Antonínská nečekaně vstoupil na přechod senior o berlích a Domša musel prudce zabrzdit. V tu chvíli do něj zezadu narazilo jiné auto. Naštvaný muž proto z auta vystoupil a podle obžaloby do důchodce strčil. Šestaosmdesátiletý muž při pádu na zem narazil hlavou do zábradlí. Utrpěl zlomeniny temenní a čelní kosti a na důsledky krvácení do mozku při hospitalizaci zemřel.

„Chtěl jsem ho chytit, protože chvátal pryč. Cítím, že to byla moje povinnost, protože takovým přecházením ohrozil sám sebe i mě. Jenomže se mi vysmekl, ztratil rovnováhu a sklouzl na zem, přičemž se praštil do hlavy. Zdůrazňuji, že je mi jeho smrti líto,“ bránil se Domša. Úraz, který způsobil smrt seniora, byla podle něj nešťastná nehoda. „K úrazu mohlo dojít už před útokem,“ hájil Domšu jeho obhájce Milan Bedroš.

Podle Ludmily Doležalové však nejsou pochyby o tom, že došlo skutečně k útoku. „Z důkazů a výpovědí svědků jasně vyplývá, že Domša do seniora strčil a že ten si zranění nezpůsobil sám už před útokem,“ uvedla státní zástupkyně. V rozsudku soud zdůrazňoval Domšův lhostejný přístup - jednal podle všeho s vědomím, že seniora může zranit.

Státní zástupkyně: Nevidím zde žádné polehčující okolnosti, spíš ty pohoršující

Ještě pár měsíců před tím, 16. června 2010, muž navíc na výjezdu z obchodního centra Olympia v Brně-Modřicích napadl řidičku. Domša tam krátce po 15. hodině nervózně troubil na řidičku před ním a údajně do jejího auta úmyslně narazil. Oba z aut vystoupili a podle výpovědí Domša do poškozené strčil tak silně, že utrpěla bolestivé pohmožděniny a přibližně dva týdny trpěla silnými bolestmi hrudníku a závratěmi. „Podle mě paní přehání. Stěžovala si na promáčknutý nárazník, já jsem na něm nic neviděl. Celá tato kauza je vykonstruovaná,“ hájil se Domša.

Pavel Domša považuje obě kauzy za vykonstruované (zdroj: ČT24)

Přestože se Domša u soudu hájí, že obvinění jsou „hysterická“ a vykonstruovaná, soud mu příliš nedůvěřoval. Na svědomí toho má totiž více. „Zjistili jsme, že obžalovaný byl souzen také za podobný delikt na parkovišti v Jihlavě. Do vozidla, které mu bránilo ve výjezdu, narazil a utrhl mu stěrač,“ uvedla státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Vzhledem k opakovanému agresivnímu chování při řízení auta bylo obžalovanému doporučeno psychologické vyšetření, zda je k řízení vozidla způsobilý. To ale odmítl.

„V případu Pavla Domši neshledávám jedinou polehčující okolnost, spíš ty pohoršující,“ uzavřela závěrečnou řeč před soudem Doležalová. Obžalovanému navrhovala dvanáctiletý trest.

Rozsudek nad agresivním řidičem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod