Havířov bude do tří let bez výherních automatů a terminálů

Havířov - Havířovští zastupitelé zakázali výherní automaty a videoloterijní terminály. Jejich provoz má skončit do tří let. Ve městě ale zůstanou dvě kasina. A to se nelíbí provozovatelům zakázaných zařízení. Na postup města si chtějí stěžovat u krajského úřadu.

Téměř jednohlasně rozhodli havířovští zastupitelé o budoucnosti hazardu ve městě. 220 výherních automatů a dalších 274 videoloterijních terminálů skončí. „Problémy s hracími automaty narůstají a byla tu silná politická vůle všech stran v zastupitelstvu, sjednotili jsme se na tomto názoru,“ uvedl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. Provozovatelé výherních automatů a videoloterijních terminálů by ale chtěli rozhodnutí havířovského zastupitelstva zvrátit. „My jako provozovatelé jsme připraveni diskutovat s městem a přijmout taková opatření, která přinesou oběma stranám kýžený efekt,“ říká předseda sdružení zábavního průmyslu UNASO Zdeněk Barták.

„Nestačil jsem se divit, jak rychle zastupitelstvo přijalo tuto tvrdou a restriktivní vyhlášku. Napadneme ji na krajském úřadu, protože se nám nezdá, že to je vyhláška, která respektuje svobodu podnikání a není odůvodněn tento tvrdý postup,“ rozčiluje se výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Petr Vrzáň.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Z provozu výherních automatů Havířov získal loni přes 18 milionů korun. O tyto příjmy teď přijde. Peníze jsou přitom ten hlavní důvod, proč některá města nezakázala všechny herny, ale jen ty v blízkosti škol a dalších sociálních zařízení. Havířov je však radikální. „Každá hospoda má svoji část, kde se hraje a to není dobře,“ zdůvodnil havířovský zastupitel Bohuslav Muras. Výherní automaty skončí příští rok na Silvestra, videoloterijní terminály zmizí z města o dva roky později.

Podobně jako Havířov ale postupují také dva ostravské městské obvody Polanka nad Odrou a Moravská Ostrava a Přívoz. Zůstanou tam jen kasina, která se řídí jinými pravidly než herny.