Skorošice na Jesenicku žádají kraj o prominutí dluhu

Skorošice - Finanční potíže mají Skorošice na Jesenicku. Do problémů se dostaly kvůli půjčce. Jeden a čtvrt milionu korun si obec půjčila od Olomouckého kraje na opravu vodovodu. Peníze na vrácení ale nemá a žádá o prominutí dluhu. Kraj se zdráhá vyhovět, podle něj by šlo o precedens.

Červen 2009. Začátek problémů dnes zadlužené obce. Skorošicemi se prohnala blesková povodeň. Část obce s osmi sty obyvateli zůstala bez pitné vody. Rozvodněný potok vodovodní potrubí vytrhal ze země. „Část vodovodu v podstatě neexistovala, takže jsme tenkrát nouzově vybudovali suchovod,“ uvedl starosta obce Skorošice František Kadlec.

Opravy spočítané na pět miliónů korun začaly s příslibem státní dotace. Obec očekávala, že peníze pokryjí veškeré náklady. Nestalo se. Ministerstvo poslalo tři miliony a sedmsettisící korun. „Obec ani příslib ve stoprocentní výši nemohla dostat, protože by to odporovalo dotačním pravidlům. Maximální výše dotace činí osmdesát procent nákladů. Podmínky udělování dotace se nezměnily,“vyjádřil se mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček

Jeden a čtvrt milionu si proto obec půjčila od krajského úřadu. Peníze na vrácení teď ale v rozpočtu těžko hledá. Žádá o prominutí, nebo možnost použít peníze jinak - například na opravu mostu, který je už dva roky v havarijním stavu.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Vesnice s dvanáctimilionovým rozpočtem navíc potřebuje opravit silnici nebo dostavět obecní bytovku. „V současné době máme propad daní asi milion korun,“ řekl starosta František Kadlec. „Pokud jde o žádost obce přeměnit půjčku na dotaci, tak rada Olomouckého kraje tento krok nedoporučuje, protože by to byl precedens,“ uvedl mluvčí Úřadu Olomouckého kraje Ivo Heger. Že by úřad některé ze čtyř set obcí kraje půjčku prominul, se za 10 let jeho existence nestalo. Konečné rozhodnutí mají ale v rukou krajští zastupitelé. Rozhodovat budou 16. prosince.