Podnikatel dostal za podvody šest let vězení

Olomouc - Šest let vězení za rozsáhlé podvody - to je trest Krajského soudu v Olomouci pro 39letého podnikatele Antonína Šanovce. Ten si během dvou let půjčil od několika věřitelů ze Zábřežska i od banky téměř šest milionů korun. Slíbil, že peníze zhodnotí. Zpočátku splácel, pak ale přestal. Podle soudu tak úmyslně lidi klamal.

Všichni podvedení zábřežského podnikatele znali a považovali ho za solidního. Neváhali mu půjčit částky od 100 tisíc po 1,7 milionu korun. Někteří se kvůli tomu sami zadlužili. Kam se podělo šest milionů, které si Šanovec půjčil, dnes měli u soudu objasnit dva svědkové. Největšího věřitele – podnikatele Šebestu, přivedla justiční stráž z vazby. Na detaily obchodu si ovšem nevzpomínal. Obchodní partner Zdeněk Kubeš dříve vypověděl, že spolu obchodovali na trhu s cizí měnou. Právě tam chtěl Šanovec peníze věřitelů zhodnotit. Dnes ovšem odmítl vypovídat.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Antonín Šanovec už dříve u soudu tvrdil, že část peněz spolkl provoz jeho proslulé zábřežské diskotéky Perla, ve které chtěl vybudovat wellness centrum nebo byty. Část pohledávek také údajně splatil. „Soud se nedostatečně zabýval tou subjektivní stránkou, co tím můj klient zamýšlel,“ myslí si obhájce Antonína Šanovce Miloš Slabý. „Obžaloba stavěla na tom, že si půjčoval částky, ač neměl jisté jejich vrácení věřitelům,“ vyjádřil se státní zástupce Karel Studený. Obhájce Antonína Šanovce se proti šestiletému trestu na místě odvolal. Státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou.