Spor o vlastnictví nedostavěného hotelu v Popůvkách protahuje odvolání

Popůvky - Už patnáct let čeká torzo nedostavěného hotelu nad dálnicí D1 u Popůvek na Brněnsku na své dokončení. Stavební práce se zastavily kvůli složitým sporům o vlastnictví budovy. Okresní soud sice po dlouhých letech tahanic loni v prosinci určil, kdo je majitelem, spor ale stále neskončil - neúspěšná strana se odvolala a soud vyšší instance dosud nerozhodl. Naděje na dostavění hotelu se tak posouvá o další měsíce.

Skoro každý  kolemjedoucí řidič si ho všimne a kroutí nad ním hlavou. Pod nápadnou střechou se skrývá dům duchů. Měl to být luxusní hotel na strategickém místě – kousek od Brna a na dosah Automotodromu. Stavět se začal v roce 1995, jenomže v létě 1996 se práce přerušily. Hrubá stavba čeká na dokončení neuvěřitelných 15 let.

Stavbu rozjela firma podnikatele Bedřicha Hnilici Extrabau. Její majetek byl ale později převeden do jiné firmy – Euresta. Hnilica se přitom pokusil převést nemovitost zpátky na sebe. „Sice existuje smlouva o převodu na fyzickou osobu, ovšem tato smlouva byla shledána absolutně neplatnou pro zfalšovaný podpis,“ uvedla právnička Euresty Eliška Chobolová.

„Podle našeho názoru výhrada vlastnictví, která byla sjednána ve smlouvě o dílo, je platná a je naprosto určitá,“ tvrdí konkurzní správce Roman Jelínek. Tím odstartovaly vleklé spory, které pokračují i po rozhodnutí soudu, podle něhož torzo stavby patří společnosti Euresta. Staveniště tak chátrá dál.

Torzo hotelu bude muset vydržet další mrazy

Právnička druhé strany proto žádá odvolací krajský soud, aby si kvůli rostoucím škodám s rozhodnutím pospíšil. „Žádala jsem, aby soud přihlédl ke zvláštnosti této kauzy a nařídil jednání v dohledné době,“ řekla Chobolová.

  • Nedostavěný hotel u Popůvek zdroj: ČT Brno
  • Nedostavěný hotel v Popůvkách zdroj: ČT Brno

Pokud soud žádosti o přednostní vyřízení věci vyhoví, bude se podle mluvčí Krajského soudu v Brně projednávat v dubnu příštího roku. „´Pokud ne, bude to až po letních prázdninách,“ uvedla Sedláčková.

Je tedy jisté, že nezakonzervovaná stavba bude muset přečkat další zimu. Teprve soudem potvrzený vlastník bude moci konečně začít s opravami. Jaké má ale Euresta s nedostavěným hotelem záměry, to zatím není jisté.  „Momentálně firma zjistila, že střechou už zatéká, takže bezprostřední plány jsou na udržení té stavby,“ uvedla Chobolová. Zda firma stavbu dokončí, nebo se ji chystá prodat, to právnička neprozradila. „Rozhodnutí bude na investorovi,“ uzavřela Chobolová.