Rada Kroměříže schválila nejnižší rozpočet v historii

Kroměříž - Doslova každou korunu šetřilo vedení Kroměříže, když sestavovalo návrh rozpočtu. Příští rok bude město hospodařit s pouhými 380 miliony, přitom například v roce 2008 chod města stál 715 milionů. Bývaly dokonce doby, kde Kroměříž měla miliardový rozpočet. Kvůli úsporám bude město propouštět další úředníky a slučovat některé odbory.

Kroměříž šetří už několik let po sobě, během letošního roku se podařilo uspořit téměř 47 milionů korun. Rozpočet na příští rok je ale vůbec nejnižší. „Je to velký problém,“ přiznává vedení města. „Závidím svým předchůdcům, jejichž rozpočet se pohyboval na hranici jedné miliardy, a my budeme mít na příští rok asi 370 milionů,“ posteskla si starostka Kroměříže Daniela Hebnarová (ODS). Kvůli úsporám o práci už přišlo dvacet úředníků a jejich práce byla rozdělena mezi ostatní. Štření se dotkne všech odborů, ale i obchodních společností v majetku města.

Hubené časy čekají také neziskové organizace, kterým město přispělo výrazně méně. „Ale zase jsme jim nabídli pomoc při získávání dotací,“ říká starostka. 

Propouštění bude pokračovat

O práci mohou přijít další zaměstnanci města. „Nevyhneme se personálnímu auditu radnice, nevyhneme se auditům v příspěvkových organizacích,“ vysvětluje starostka Hebnarová.

Na včerejším jednání městská rada rozhodla, že na radnici zruší sociální, právní a dopravní odbor. Jejich agendu převezmou jiné odbory. Konečné číslo, kolik lidí bude muset z radnice odejít, se rozhodne na zastupitelstvu těsně před Vánocemi. Radnice slibuje, že se bude jednat jen o jednotlivce.

Vydáno pod