Fasáda zámku v Linhartovech krátce po rekonstrukci znovu chátrá

Linhartovy - Přestože byla rozsáhlá rekonstrukce zámku v Linhartovech na Krnovsku dokončena teprve před  necelými čtyřmi roky, zámek se znovu potýká s problémy. Chátrá fasáda. Opravy si přitom vyžádaly 30 milionů korun. Podle kastelána zámku jde o nedbalost zhotovitelské firmy, ta však jakékoliv pochybení odmítá.

Plechem pokrytý balkon, mokvající a odpadávající omítka, roztékající se barva, rozbité štuky. To jsou jen některé z viditelných vad na fasádě zámku v Linhartovech. „Když se podíváte na ten zámek, tak zdálky ta fasáda vypadá velice hezky, ale když se podíváte zblízka, vidíte, jak je to všechno zfušované,“ myslí si kastelán zámku Jaroslav Hrubý. Kastelán zámku viní z chyb stavební firmu Archatt, která fasádu před osmi lety dělala. „Oni by za to měli být trestně stíháni, protože to, co tady předvedli, to je něco neuvěřitelného,“ dodává.

„Je potřeba si uvědomit, že to, co my jsme tam dělali, byla pouze realizace fasády, my jsme ani nevymýšleli technologie, ani jsme nemohli ten dům nějakým způsobem ovlivnit,“ brání se jednatel společnosti Archatt Marek Tichý. Stavební společnost odmítá, že by v čemkoliv pochybila. Podle jednatele společnosti fasáda chátrá pravděpodobně kvůli zvýšené zemní vlhkosti. „Objekt byl a stále je velmi vlhký od země a suterénu, což je samozřejmě věc, která s sebou nese poškozování omítky, ale nijak nesouvisí s kvalitou omítky,“ tvrdí Marek Tichý. O problémech s fasádou jednali i zastupitelé Města Albrechtic, které je majitelem zámku. Někteří z nich požadovali u firmy reklamaci. Město totiž bude jen obtížně hledat na opravu peníze ve vlastním rozpočtu.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod