Dostavba dálnice směr Polsko opět ohrožena

Bohumín - Plánovanou dostavbu posledního úseku dálnice mezi Bohumínem a státní hranicí s Polskem může opět zkomplikovat nedostatek peněz v rozpočtu. Obává se toho ministerstvo dopravy. Auta měla po tomto úseku podle původního plánu jezdit od dubna příštího roku, termín je však ohrožen. Podle mluvčího rezortu Martina Nováka mají teď nejbližší osud dostavby dálnice v rukou poslanci, kteří schvalují státní rozpočet.

V Dolní Lutyni na Karvinsku, přímo u státních hranic s Polskem, je dálnice téměř hotová. Chybí už jen málo. Přesto ministerstvo dopravy opět zpochybnilo, že se po ní na jaře začne jezdit. „Pořád ještě není schválený rozpočet, ze kterého půjdou peníze na tu stavbu. Pokud by poslanci do toho rozpočtu výrazně zasáhli, mohl by ten termín být ohrožen,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Poslední úsek se staví už čtvrtým rokem. Původně přitom měl být v provozu ve stejné době jako celá80 kilometrůdlouhá dálnice. Z Lipníku nad Bečvou do Bohumína přitom auta jezdí už dva roky. Zbývajících šest kilometrů k česko-polským hranicím ale pořád chybí. „Je neuvěřitelné, že se prodlužuje ta doba a pořád nevíme, na čem jsme. Už několikrát jsme dostali informaci o tom, že dálnice nebude dokončená. Samozřejmě dálnici nutně potřebujeme proto, aby se zklidnila doprava, aby pokračovala směrem na Polsko, protože hlavně kvůli životnímu prostředí, které tu máme, je to nutná stavba,“ říká místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Tyto kroky mi připadají strašně nelogické, protože dálnice je před dokončením. Na jedné straně vláda přemýšlí, jak pomoct regionu s ovzduším a na druhé straně bude doprava opět proudit přes centra měst a a obcí,“ přidává se i starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. Na dokončení dálnice z Bohumína do Dolní Lutyně potřebuje ministerstvo dopravy ještě jednu miliardu korun. Celkem má tento úsek stát tři miliardy. O státním rozpočtu má poslanecká sněmovna ve třetím čtení rozhodovat příští týden ve středu. Pak už bude ministerstvo dopravy přesně vědět, kolik peněz k dispozici má.