Začala přehlídka animovaného filmu

Přehlídka animovaného filmu je právě v Olomouci, už podesáté. Až do neděle mají zájemci možnost vidět nejnovější díla tohoto žánru.

„Předpokládám, že největší zájem bude o rotoskopii, kterou představí americký animátor a vynálezce programu Rotoshop Bob Sabiston,“ řekla mluvčí festivalu Michaela Hečková. Rotoskopie je v Česku hitem od uvedení filmu Alois Nebel do kin.

Ředitel festivalu Alexander Jančík považuje za tahák premiéru snímku „Archifon I“ Dana Gregora a Tomáše Dvořáka, která je součástí zahajovacího ceremoniálu.

Letošní ročník obsahuje sedm sekcí, které se zabývají jiným čtením klasických příběhů, světelným střihem, nebo konstrukcí prostorů projekce. Přehlídka animovaného filmu nabídne v doprovodném programu i řadu audiovizuálních performancí a koncertů. „Vůbec poprvé v České republice vystoupí francouzský audiovizuální umělec Kangding Ray a do absolutním hlukem rozbíjené tmy zahalí kino Metropol kanadský mistr zvukových stěn Tim Hecker,“ uvedla Hečková.

Novinkou desátého ročníku je také exkluzivní kolekce oblečení a festivalových tašek PAF Fashion, které vznikly recyklací reklamních plachet z minulých let festivalu.