V Brně vystoupil jeden z nejlepších pianistů současnosti - Garrick Ohlsson

Brno - Od svého vítězství v Chopinově mezinárodní klavírní soutěži v roce 1970 se Garrick Ohlsson prezentuje po celém světě jako hudebník mistrovské interpretační a technické zdatnosti. Je jedním z posledních studentů Claudia Arraua a disponuje obrovským repertoárem, který zahrnuje pilíře veškeré klavírní literatury. Včera a dnes ho při dvou koncertech mohou vidět návštěvníci koncertu Filharmonie Brno.

Narodil se v Americe, ve stejné zemi byl tento slavný pianista oceněn i cenou Grammy v kategorii nejlepšího sólového instrumentálního výkonu. Znalci na Ohlssonovi od počátku oceňovali kromě hudební inteligence také dokonalou hráčskou techniku. A počin pro klasiky neklasický – umělec také vydal dokumentární film The Art of Chopin o skladatelově životě a hudbě.

„Umělec tohoto typu má zaplněný kalendář na 3 roky dopředu, takže získat ho není vůbec jednoduché. Nicméně doufám, že jsme zde vytvořili dostatečně přátelskou atmosféru, která ho přiměje, aby se vrátil,“ říká dramaturg filharmonie Jan Žemla.

Pro zástupce brněnské filharmonie je Garrick Ohlsson jednoznačně hvězda sezóny. Druhý koncert s brněnskou filharmonií odehraje klavírní mistr dnes večer. Pak v rámci svého turné po Evropě navštíví Francii, Itálii a Anglii.