Brněnská ZOO se připravuje na možný porod medvědice Kamčatky

Brno – Kamčatka a Jelizar, párek kamčatských medvědů z brněnské ZOO, zřejmě čekají potomky. Pro zoologickou zahradu by to byla alespoň malá satisfakce za neúspěšné mateřství lední medvědice Cory. Chovatelé teď napínají všechny síly, aby se na případný příchod medvíďat dobře připravili.

Že je Kamčatka březí, to zatím není jisté, její chování tomu ale napovídá. Proto pracovníci brněnské ZOO připravují pro budoucí medvědí mámu vše potřebné. Důležité je především, aby byla medvědice fit a při síle. „Medvědi mají takzvanou latentní graviditu, to znamená, že plod se ze začátku nevyvíjí, jeho vývoj začne zhruba 56 až 58 dní před narozením,“ popsal vedoucí chovatelského úseku brněnské zahrady Jaroslav Dražan. Chovatelé se teď snaží medvědici hlavně přilepšit na jídle, samice totiž musí nutně přibrat. Její lední kolegyně Cora před posledním porodem nabrala 200 kilo navíc. „Příroda je v tomto hrozně chytrá. Kdyby zvíře nesehnalo na zimní období dostatečné zásoby, nemůže mít mladé. Neodkojila by je, neměla by dost energie, nevyvedla by je ven. Proč by do takového stavu přiváděla mláďata?“ řekl Dražan. 

Medvědi hnědí, mezi něž se jako poddruh řadí právě i medvěd kamčatský, na podzim v přírodě vyhledávají brloh, aby v něm přečkali zimu a případně porodili mláďata. „Je připravený porodní box, kam se bude instalovat kamera, abychom měli medvědici pod dohledem. Taky zvažujeme, že bychom jí brloh rozšířili,“ řekla zooložka Lenka Polačiková. Medvědi mívají v přírodě brlohy sestávající z více nor. Ve větším prostoru se pak narozená mláďata lépe připravují na život, za dobu 3 měsíců v brlohu jsou schopna nabrat až 15 kilo. „Medvěd si v brlohu vystele hnízdo a vchod zavalí větvemi, které potom také slouží na hraní pro medvíďátka. Zvažujeme, že bychom něco takového do našeho brlohu taky umístili, na takovém “hřišti„ totiž mláďata rozvíjí svoji celkovou motoriku,“ uvedla Polačiková. 

Pracovníci ZOO doufají, že porod medvědí mámy Kamčatky proběhne v pořádku a že se podaří odchovat zdravá mláďata. „U ledních medvědů je vysoká mortalita hlavně u mláďat do 4 dnů po narození, u medvědů hnědých by měla být nižší,“ řekla Polačiková. Samice medvěda hnědého přivádí na svět obvykle 1-2  mláďata. Objevily se i případy, kdy medvědice porodila i 4 medvíďata, jedná se ale o výjimku. Párek medvědů kamčatských bydlí v brněnské ZOO od loňského října a o mláďata se tu pokouší poprvé. V rodném Rusku už ale na svět společně přivedli medvíďata dvakrát.