Překladiště zboží v Paskově prochází kompletní modernizací

Paskov - Modernizací prochází překladiště zboží v Paskově. Terminál se strategickou polohou uprostřed průmyslového srdce regionu už totiž nestačil pokrývat požadavky zákazníků. Jen letos tam přeložili více než 40 tisíc kontejnerů.

Místo skoro 160 kamionů dva plně naložené nákladní vlaky. Především ekologický přínos má překladiště v Paskově. A těží hlavně ze své dobré polohy u dálnice mezi průmyslovými zónami Mošnov, Nošovice a Ostrava-Hrabová. Zboží se tak do velkých evropských přístavů a zpět nemusí dopravovat po silnici. „Naše předpoklady nárůstu přepravy se plně potvrdily a již v letošním roce bychom nebyli bez provedení výstavby schopni zabezpečit požadavky našich zákazníků,“ uvedl technický ředitel Bohumil Bonczek. Počet přeložených kontejnerů se za čtyři roku provozu zvýšil skoro padesátkrát. Jenomže podle Sdružení pro dopravu dalšímu rozvoji kombinované dopravy brání vysoké poplatky za železniční cestu. Přitom ta by výrazně ulehčila životnímu prostředí v Moravskoslezském kraji. „Příští rok dojde k dalšímu zdražení a tam by měl být tlak nás všech, abychom s tím něco udělali, abychom ten převod z té silnice na železnici udělali pokud možno v optimální míře,“ myslí si Petr Kašík ze Sdružení pro dopravu. Kontejnerové překladiště vzniklo v areálu bývalého dolu Paskov, který ukončil činnost před 15 lety. Dceřiná firma OKD se tak před čtyřmi roky rozhodla využít jej právě pro v Česku ojedinělé překladiště.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Je to ukázka úplně ideálního brownfieldu, jak se dá využít, chce to samozřejmě peníze, ale hlavně odhodlání lidí, kteří do toho šli,“ řekl prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš. Dokončená první etapa modernizace terminálu stála 30 milionů korun a další etapa bude následovat příští rok. V Paskově tak zvládnou přeložit ještě více kamionů a práci by tu mělo najít minimálně dalších deset lidí.