Keltský skanzen Isarno dostane druhou šanci

Letovice (Blanensko) – Letovičtí radní se dohodli se zástupci občanského sdružení založeného k provozování keltského skanzenu Isarno. O záchranu chátrající památky se po opakovaných výzvách přihlásila skupina šermířů, vedení města však nebylo spokojeno s jejich návrhem, jak areál zachránit. Teprve teď se obě strany definitivně dohodly. Radnice tak stavby ve skanzenu nebude bořit, ale nechá je během příštího roku provozovat občanským sdružením.

Přestože vše vypadá idylicky, před občanským sdružením je ještě dlouhá cesta. Radnice si totiž stanovila termín 30. září roku 2012. Do té doby musí skupina šermířů definitivně potvrdit, že je schopna oblíbený areál provozovat. V praxi to znamená vyřešení právních náležitostí - převod vlastnických práv od původní majitelky, začít opravovat stavby, které během celé letošní sezóny chátraly, a v neposlední řadě zajistit v areálu kulturní program. 

Šermíři slíbili, že s opravami staveb začnou už během zimy, odhadují, že obnova areálu vyjde na půl milionu korun. Na jaře by měli začít skanzen provozovat.

Rozpačité námluvy s městem

Skupina šermířů, která před několika týdny kontaktovala radnici s návrhem na převzetí dvanácti kopií keltských budov do své péče, byla s vedením města v kontaktu pouze telefonicky. Žádný konkrétní písemný návrh šermíři na radnici nedonesli. Starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS) už podle svých slov po neseriozním jednání potenciálních zachránců skanzenu moc šancí na přežití nedával. „Doposud jsme neobdrželi žádný dokument, který by mě přesvědčil, že to s Isarnem tento spolek myslí vážně,“ stěžoval si ještě před měsícem Stejskal.

Vedení Letovic se letos v září rozhodlo, že do konce října musí být s Isarnem jasno. Radní tak chtěli ukončit spor s majitelkou hliněných chýší, dřevěných lavic a oplocení, které bývaly připomínkou dávné historie. Majitelka objektů skanzenu, která se rozhodla se svým podnikáním skončit, je totiž městu nabídla za osm milionů, a na to Letovice nemají. Smlouvu na pronájem městských pozemků, které si provozovatelka Isarna v roce 2000 pronajala na padesát let, jí Letovice vypověděly už loni, když se s podnikáním rozhodla skončit. Rozešla se totiž s partnerem, s nímž Isarno vybudovala, a už se o něj dále nechtěla starat. „Chtěla jsem, aby Isarno pokračovalo, a chtěla jsem svoji nájemní smlouvu převést na pana Aleše Olesova, ale město s tím nesouhlasilo,“ uvedla tehdy majitelka staveb v Isarnu Simona Hrušková. Bývalý přítel provozovatelky podle města nesplňuje podmínky pro provozování atrakce.

A tak se o osudu Isarna stále jen mluvilo. Definitivní termín na vyřešení problému se posouval několikrát a dnes by měl podle radních skutečně padnout. Šermíři by totiž měli na radnici přinést svůj návrh po úpravách.  

Isarno je jediným zařízením svého druhu na Moravě. Kopie keltských staveb se nacházejí na městských pozemcích v bývalém lomu. Objekty jsou zchátralé a potřebují opravu. Součástí areálu je i 6,5 metru vysoká brána, desetimetrová kopie kruhovitého objektu z Irska nebo napodobeniny objektů, jejichž základy se nalezly v Bořitově u Blanska a u Mikulova.

Vydáno pod